Radar · Miljö

Världshavsdagen: Globala avtalet ljusglimt för hotade vatten

Världshavsdagen 2022 hyllades med en gruppkram på Copacabana, Rio de Janeiro.

Hoten mot haven är många, något som uppmärksammas särskilt i dag då World ocean day, Världshavsdagen, infaller. Dagen instiftades 1995 men blev officiellt erkänd av FN 2008, och årets tema är ”Planet Ocean: tides are changing”.

Förenta nationernas generalsekreterare António Guterres påminner med anledning av dagen om att havets utgör livets själva fundament.

”Det förser oss med luften vi andas och maten vi äter. Det reglerar klimat och väder. Havet är vår planets största reservoar av biologisk mångfald”, säger han i ett uttalande.

Skräp från stränderna kan man plocka på Copacabana likaväl som på svenska västkusten
Skräp från stränderna kan man plocka på Copacabana likaväl som på svenska västkusten. Foto: Silvia Izquierdo

Det är skäl goda nog för att människan borde vara havets bästa vän, men istället är vi dess värsta fiende, fortsätter Guterres, och nämner klimatförändringar som stör ekosystemen och överfiske som överhängande hot.

Årets motto är dock inte bara hoppfulla ord, det globala havsavtal som i mars slöts mellan 193 länder om ett långtgående skydd för haven kan vara ett tecken på att tidvattnet faktiskt är på väg att vända.

Världshavsdagen uppmärksammas med föredrag, kampanjer, panelsamtal och aktiviteter – bland annat organiserad skräpplockning längs de svenska kusterna.

Läs mer: 

Race för att rädda världshavet: ”Bäst att vara optimist”