Radar · Djurrätt

Djurrättsorganisation uppmanar regeringen: Granska djurparkerna

Djurparkernas existens ifrågasätts alltmer.

Organisationen World animal protection vill se en statlig granskning av djurparkerna, något som har stöd hos en majoritet av svenskarna. Frågan om djurparkernas framtid tas också upp vid ett riksdagsseminarium på torsdagen.

I dag diskuteras djurparkernas framtida roll vid ett seminarium i riksdagen där bland annat riksdagsledamöter, forskare och representanter för djurparkerna deltar. Det är World animal protection Sverige, Svenska djurparksföreningen, Liberalerna och Miljöpartiet som står bakom initiativet.

– Syftet med seminariet är att lyfta fram de problem och utmaningar som finns i djurparksbranschen i dag och diskutera vart vi vill härnäst. Som vi ser det står djurparks-Sverige nu vid ett helt avgörande vägskäl inför framtiden: Kan vi utveckla verksamheten så att den blir mer djurvänlig och bevarar de arter som akut behöver det – eller är djurparker en historisk företeelse som inte hör hemma i ett modernt samhälle och bör avvecklas? säger Sandra Jönsson, sakkunnig på World animal protection Sverige till Natursidan.

Folkligt stöd 

World animal protection uppmanar regeringen att låta granska djurparkerna efter de många allvarliga händelser som inträffat de senaste åren. Det vore välkommet även bland väljarna, enligt en Novus-undersökning som visar att en klar majoritet av svenskarna helt eller delvis ställer sig bakom kravet på en statlig granskning av svenska djurparker.

Det totala stödet för en granskning ligger på 69 procent, och bland kvinnor är stödet ännu större, 78 procent. Bara 8 procent säger helt eller delvis nej till att regeringen ska initiera en granskning av parkernas djurhållning. 

Den här Novus-undersökningen är ytterligare en tydlig signal till landsbygdsminister Peter Kullgren. Den visar att det finns ett mycket starkt folkligt stöd för vår hemställan till regeringen om en statlig utredning av djurparkerna. Vi vill att Peter Kullgren ger Jordbruksverket i uppdrag att göra en översyn av hela den svenska djurparksbranschen för djurens, medarbetarnas och besökarnas skull, säger Sandra Jönsson i ett pressmeddelande.

Läs mer: 

Bara nio djurparker får godkänt