Radar · Inrikes

Ökat hot – polisen nekar ny koranbränning

Polisen säger nej till en ny koranbränning efter att Säpo varnat för ett ökat antal attentatshot.

Polisen säger nej till en ny koranbränning utanför turkiska ambassaden i Stockholm efter dialog med Säpo – som varnar för ökat hot mot Sverige.

Bakom ansökan, som avsåg en demonstration klockan 12 på torsdagen, står en kulturförening från Stockholmsområdet. Polisen nekar med hänvisning till att den allmänna ordningen och säkerheten inte kan garanteras.

– Vi har naturligtvis haft en dialog med Säpo innan vi fattade det här beslutet, säger Ola Österling, presstalesperson vid Stockholmspolisen, till SVT.

Polisen skriver på sin hemsida att tidigare koranbränningar väckt starka reaktioner internationellt, vilket påverkat hotbilden mot Sverige. En ny sammankomst hade enligt polisen kunnat orsaka ”allvarliga störningar av den nationella säkerheten”.

Kulturföreningen skriver i ett mejl till TT att man kommer att överklaga polisens beslut till förvaltningsrätten.

Säpo varnade tidigare under onsdagen för ett ökat antal hot om attentat mot Sverige från våldsbejakande islamister. Man vill dock inte kommentera huruvida man rått polisen att avslå ansökan.

– Säkerhetspolisen utbyter löpande lägesbilder och delar underrättelser med Polismyndigheten, men vi kan inte gå in närmare i detalj på hur det samarbetet ser ut, säger Säpos presstalesperson Adam Samara till TT.

Läs mer: 

Kulturförening planerar koranbränning – i protest mot Nato

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV