Radar · Fred

Kalla krigets nivåer: Regeringen satsar hundratals miljoner på militär forskning

Enligt internationella fredsforskningsinstitutet Sipris årsrapport som tidigare i år stor Europa för den kraftigaste årliga upprustningen på minst 30 år.

Regeringen och Sverigedemokraterna vill stärka forskningen inom försvarsområdet. De föreslår därför en satsning på totalt 188 miljoner kronor extra under nästa år.

– För att klara den militära tillväxten behöver Sverige fortsätta vara ledande inom teknikutveckling, forskning och innovation. De ökade anslagen till FOI innebär en ökning på över 35 procent från 2023, säger försvarsminister Pål Jonson (M) i en kommentar.

Förslaget innebär att 188 miljoner kronor under 2024 går till militär forskning. Av dessa går 88 miljoner till ett militärt innovationsprogram och forskning i Försvarsmaktens regi, och 100 miljoner avsätts för utökad forskningsverksamhet i Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).

De utökade anslagen till FOI innebär en ökning på över 35 procent jämfört med i år, enligt försvarsministern. Enligt överenskommelsen avsätts 143 miljoner kronor år 2025 och 189 miljoner kronor år 2026 till FOI.

Läs mer: 

Rekordsummor till militären i världen

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV