Radar · Fred

Rekordsummor till militären i världen

USA stod för 39 procent, Kina och Ryssland stod tillsammans för 17 procent – av de 2 240 miljarder dollar (motsvarande drygt 23 100 miljarder kronor) som spenderades på militären globalt under året.

USA hade fortsatt världens högsta militärutgifter under 2022, 39 procent av den globala totalsumman och tre gånger så mycket som Kina som lägger näst mest pengar på militären.
I Europa noterades den största ökningen av militärutgifter på minst 30 år, visar en färsk rapport.

De totala militärutgifterna i världen ökade med 3,7 procent i reala termer under 2022.USA stod för 39 procent, Kina och Ryssland stod tillsammans för 17 procent – av de 2 240 miljarder dollar (motsvarande drygt 23 100 miljarder kronor) som spenderades på militären globalt under året.

Allra störst var ökningen i Europa, där utgifterna steg med 13 procent under året, visar en rapport från fredsforskningsinstitutet Sipri. Sammanlagt uppgick militärutgifterna i länder i Central- och Västeuropa till 345 miljarder dollar, motsvarande cirka 3 500 miljarder kronor.

”Invasionen av Ukraina hade en omedelbar påverkan på besluten om militärutgifter i Central- och Västeuropa. Detta inbegrep flera regeringars fleråriga planer att öka utgifterna”, säger Diego Lopes da Silva, forskare vid Sipris forskningsprogram för militärutgifter och vapenproduktion, i ett pressmeddelande.

Fakta: Länderna med högst militärutgifter 2022
1. USA: 877 miljarder USD
2. Kina: (292 miljarder USD)
3. Ryssland: (86,4 miljarder USD)
4. Indien: 81,4 miljarder USD
5. Saudiarabien (75 miljarder USD)
Källa: Sipri (Siffrorna för Kina, Ryssland och Saudiarabien är angivna inom parentes, vilket indikerar att de är baserade på uppskattningar gjorda av fredsforskningsinstitutet Sipri.)

Jätteökning i Ukraina

I Ukraina ökade militärutgifterna med 640 procent. Det är den största ökningen av ett enskilt lands militärutgifter på ett år som hittills har noterats av Sipri.

Rysslands utgifter till det militära ökade under året med 9,2 procent, till cirka 86,4 miljarder dollar.

”Skillnaden mellan Rysslands planerade budget och de verkliga militärutgifterna 2022 tyder på att invasionen av Ukraina kostat Ryssland mycket mer än man förutsåg”, säger Lucie Béraud-Sudreau, chef för Sipris forskningsprogram för militärutgifter och vapenproduktion.

Mest utgifter i USA

Trots ökningen i Europa hade USA fortsatt världens högsta militärutgifter under 2022, 39 procent av den globala totalsumman och tre gånger så mycket som Kina som lägger näst mest pengar på militären.

– Det är åttonde året i rad som en ökning av de globala militärutgifterna noteras, vilket tyder på att vi lever i en allt mer osäker värld, säger Nan Tian vid Sipris forskningsprogram för militärutgifter och vapenproduktion.

USA, Kina och Ryssland – stod sammanlagt för 56 procent av de 2 240 miljarder dollar (motsvarande drygt 23 100 miljarder kronor) som spenderades på militären globalt under året. – Sipri

– Länder stärker sin militära förmåga som svar på en försämrad säkerhetsmiljö, som de inte tror kommer att förbättras inom en nära framtid”, säger han i en kommentar.