Radar · Mänskliga rättigheter

”Kalla in den iranska ambassadören på kvinnodagen”

Center for human rights namninsamling är en del av kampanjen "Cut the oppression", där en kvinna klipper av en hårslinga som symbol för behovet av att stoppa politiska avrättningar.

I ett upprop som samlat över 50 000 namnunderskrifter kräver flera människorättsorganisationer att EU:s regeringar sätter hårdare press på den iranska regimen för att få stopp på våldet. Sverige bör gå i främsta ledet, anser Center for human rights in Iran.

Flera människorättsorganisationer, med Center for human rights in Iran (CHRI) i spetsen, uppmanar EU-länderna att på Internationella kvinnodagen kalla upp den iranska ambassadören i respektive land. Över 50 000 privatpersoner har också skrivit under en namninsamling med samma begäran, att den iranska regimen slutar arrestera och fängsla kvinnor som söker grundläggande rättigheter och friheter, förhindrar allt fysiskt och sexuellt våld mot kvinnliga fångar och demonstranter samt stoppar alla avrättningar av politiska fångar och demonstranter.

I ett brev till respektive lands stats- och utrikesminister skriver organisationerna att Sveriges och EU:s regeringar måste öka pressen på den iranska regimen och framföra kraven på att våldet upphör till ambassadören.

 Iranska organisationer demonstrerar i Stockholm den 23 januari 2023, då gällde det fördömande av revolutionsgardet
 Iranska organisationer demonstrerar i Stockholm den 23 januari 2023, då gällde det fördömande av revolutionsgardet. Nu kräver flera människorättsorganisationer att EU:s regeringar kallar upp deras respektive iranska ambassadör för att sätta större press på den iranska regimen. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ingen respons hittills

CHRI skriver i ett pressmeddelande att man hoppas att den svenska regeringen ”ska gå i främsta ledet och uppmana andra EU-länder att följa Sveriges exempel”.

– Att kalla in de iranska ambassadörerna på Internationella kvinnodagen skulle skicka en stark signal till den iranska regeringen att EU är enat i sin avsky för dess våldsamma förtryck av demonstranter, särskilt kvinnor, säger Jasmin Ramsay, biträdande direktör på CHRI, i utskicket.

Hon tillägger i ett mail till Syre att hittills har organisationen fått bekräftat att breven mottagits av ländernas utrikesdepartement, men inget land har gett någon feedback på vad de avser göra den 8 mars. 

Kallades upp i mellandagarna

Enligt regeringskansliets hemsida stödjer Sverige ”det iranska folkets krav på mänskliga rättigheter”. Efter ett möte i Europeiska rådet den 15 december, där man diskuterade ett koordinerat EU-uppkallande av iranska ambassadörer, agerade Sverige ”tidigt genom att kalla upp den iranska Stockholmsambassadören i mellandagarna för att framföra Sveriges och EU:s tydliga fördömande av dödsdomar och avrättningar kopplat till protesterna”.

Kommunikationen kring mötet med ambassadören var dock lågmäld, något Göteborgs-posten följde upp i januari, då ministern skyllde på storhelgen.

– Vi har många sätt att kommunicera med den iranska regeringen. Jag har själv haft telefonsamtal med den iranska utrikesministern i höstas. Sen arbetar vi också med sanktioner, sa Tobias Billström till GP.

Artikeln har uppdaterats. 

Läs mer: 

Tusentals protesterade mot Iran i Frankrike

Iran fördöms efter fler avrättningar

Informerade svenskar ska få regeringen att markera mot Iran

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV