Radar · Mänskliga rättigheter

Queerlitteratur ska prisas på egna villkor

Döljer det sig någon queer litteratur där bakom? Det nya litteraturpriset Prisma vill uppmärksamma och prisa queera erfarenheter i litterär form.

Det nya litteraturpriset Prisma ska bidra till att litteratur som skildrar queera erfarenheter får sin rättmätiga plats i offentligheten. Priset delas ut för första gången i december då en ”extravagant” gala anordnas i Malmö.

Ett nytt litteraturpris inriktat på queera verk kommer för första gången att delas ut i december. Det queerlitterära priset Prisma har instiftats av sajten och podden Bögbibblan och Page 28, bokhandel och kulturscen i Malmö, som också är staden där prisutdelningen kommer att äga rum.

Syftet med priset är ”att uppmärksamma och prisa verk som utforskar och förnyar den queera litteraturen och som med sin omstörtande potential och hantverksskicklighet engagerar en queer publik”, skriver instiftarna.

– Vi anser att queerlitteraturen ofta blir osynliggjord eller missförstådd i den litterära offentligheten och med Prisma vill vi motverka det genom att hylla och prisa den på sina egna villkor. Vi vill rulla ut röda mattan för den queera litteraturen och samtidigt bidra till att stimulera skrivandet av queera berättelser i hela Norden, säger Lou Mattei, grundare av Page 28 och pressansvarig för Prisma, i ett pressmeddelande.

Queera erfarenheter i centrum 

Priset delas ut i sju olika kategorier där pristagarna kommer att utses av lika många jurygrupper. För att bli aktuell för priset bör verket skildra queera erfarenheter eller liv, vilket instiftarna definierar som ”erfarenheter som bryter mot cis- och heteronormativa föreställningar om sexualitet, kön och relationer”. Dessa erfarenheter ska ha en central plats i verket, som ska vara utgivet på svenska under perioden 1 oktober 2022 – 30 september 2023 för att kunna nomineras till årets Prismapris.

Nu ska 50 kritiker, bibliotekarier, litteraturvetare och författare ta sig an hbtqi+-utgivningen under det senaste året för att därefter kora vinnarna.

Läs mer: 

Podcasten Bögbibblan: ”Vi belyser en maktstruktur som berör alla”

Fakta Prisma

Nytt litteraturpris för queer litteratur, instiftat av Bögbibblan och Page 28. 

Priset delas ut i följande sju kategorier:

Årets roman

Årets diktsamling

Årets barn- och ungdomsbok 

Årets serieroman

Årets facklitterära bok

Årets översättning (till svenska)

Årets nordiska verk

Prisutdelningen äger rum den 11 december 2023 på en gala i Malmö, där författare, konstnärer och artister kommer att framträda.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV