Radar · Inrikes

Rapport ger förslag på att tackla högerextremismen

Merparten som radikaliseras in i högerextrema miljöer är 30 år och äldre.

Större satsning på vuxna för att motverka radikalisering. Det är ett av förslagen för att tackla högerextremismen, och som presenteras i en färsk rapport från Segerstedtinstitutet vid Göteborgs universitet. Andra förslag är ökat samarbete mellan polisen inom Norden och ökat samarbete mellan kommuner där det finns mycket högerextremism.

Rapporten When neo-nazis march on Norwegian streets, you hear a lot of Swedish har granskat de nordiska ländernas arbete mot högerextremism från 1918.

I rapporten betonas vikten av att satsa på förebyggande initiativ riktade mot vuxna, då forskningen visar att merparten som radikaliseras in i högerextrema miljöer är 30 år och äldre.

– Det faktum att många av de nuvarande initiativen för att förebygga extremism inte har ett specifikt fokus på högerextremism, och att de riktar sig främst till unga är anmärkningsvärt. Det ger oss anledning att fråga oss själva, siktar vi verkligen rätt med våra förebyggande initiativ i dag, säger Karen Ellemann, generalsekreterare på Nordiska ministerrådet, i ett pressmeddelande.

Enligt rapporten har få av initiativen fokus på just högerextremism.

I rapporten föreslås bland annat att de nordiska polismyndigheterna inrättar en särskild enhet som kan utbyta information om högerextrema grupper, samarbeta vid brott och utbyta erfarenheter om hanteringen av högerextrema aktivister vid till exempel demonstrationer.

Läs mer: 

Säpo: Internet ”ideologiskt smörgårdsbord” för högerextrema

Säpo: ”Extrema uttryck har normaliserats”