Glöd · Debatt

Katterna räddas men grisarna dör

Katt eller gris – alla vill leva.

Det väcker upprördhet när katter i Kina dödas och köttet säljs som kött från gris eller lamm. Men varför skulle det ena vara värre än det andra? Grisar vill inte heller dö, skriver Johanna Månsson.

DEBATT. Vi anordnar rädda planeten-, rädda barnen-, rädda ett specifikt djur-event och samlar in pengar till dessa ändamål, som kommer bidra till något gott! Gott är det även att äta korv med bröd, fikabröd och övrigt som serveras på plats. 

I samma veva rapporteras det att katter i Kina planerades slaktas och säljas söderut som fläsk- och lammspett eller korv.

Hur kan vi egentligen vara säkra på vilken typ av kött vi äter på restaurangen, utomlands eller köper hem? Som om det spelar roll! Det är bara vi i västvärlden som från barnsben lärt oss älska hunden, äta grisen och klä oss i kon. För i Kina äts det både hund och katt.

Kognitiv dissonans kallas beteendet och attityden människan kan ha gentemot andra djurarter. I det karnistiska samhälle vi lever i blir väldigt många upprörda (känner sig hotade?) när någon poängterar det absurda i att rädda katten men äta grisen. Fokus läggs snabbt på budbäraren, så köttätandets tydliga brister döljs, och inte på de djurarter vi tycker är okej att äta. Men inget djur vill lida och dö för oss, speciellt inte medan en specifik djurart ska räddas!

Vad är så provocerande med en köttfri korv på grillen, vid enstaka tillfällen, när pengar samlas in till ett gott ändamål? Är människan verkligen så indoktrinerad att vi krampaktigt håller fast i Ebba Buschs falukorv och sväljer det Peter Kullgren propagerar för: Ät mer (svenskt) kött. Medan världen står inför stora katastrofer fortsätter vi alltså äta oss till utrotning. Vill ingen följa vad NNR förespråkar: Ät främst växtbaserat?

Jag hoppas och tror inte människan är ond, åtminstone inte vid födseln. Tyvärr verkar de flesta ha svårt att erkänna misstag (äta djur) och börja om på ny snällare kula, det vill säga sluta följa karnismen och istället börja praktisera veganism.

Vill du göra gott på riktigt? Stötta gärna ideella djurföreningar som har omplaceringsverksamhet – herregud, vad mycket gott de gör för husdjur i nöd. Adopt, don’t shop! Men kom ihåg att djurfristäder som Åsas hönsfristad och Malvadals grisfristad samtidigt utbildar besökarna på ett självklart vis om djurens egenvärde och rättigheter. Läs mer om djurrätt istället för djurskydd: Pimi (Personskap för icke mänskliga individer) så kanske djuren skonas i framtiden och grisen slipper dö.

Tack för ni läste – för djurens skull.