Radar · Djurrätt

Katter räddade från att bli korv och spett

1 000 katter har räddats från en lastbil i Kina.

Runt 1 000 katter har räddats från en lastbil på väg till ett slakteri i Kina, rapporterar statliga medier. Planen var antagligen att katterna skulle slaktas och transporteras söderut för att serveras som fläsk- och lammspett eller korv.

Lastbilen som stoppades i Zhangjiagang i den östliga provinsen Jiangsu användes för att fånga in och transportera katter, enligt den kinesiska statliga nyhetssajten The Paper.

Kattlasten bedöms ha varit värd uppemot 225 000 kronor på marknaden om köttet hade sålts som fläsk eller lamm.

– Vissa människor gör allt för att det är lönsamt, säger djuraktivisten Gong Juan.

Det är okänt om katterna varit lösdrivande eller husdjur. De räddade katterna har sänts till ett katthem.

Tillslaget gjordes efter tips från djuraktivister, som ska ha upptäckt ett stort antal igenspikade trälådor med katter i vid en kyrkogård. Efter att ha hållit utkik i sex dagar ska de sedan ha ringt polisen då en lastbil började köra iväg katterna till slakteriet.

I sociala medier har uppgifterna om tillslaget lett till nytt engagemang i djurrättsfrågor och matsäkerhet i Kina, och många vill se mer granskning från myndighetshåll.

Det finns lagar för att reglera och skydda boskap och utrotningshotade djur i landet, men det finns ingen bredare lag mot djurplågeri mot husdjur och lösdrivande hundar och katter.

TT

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV