Radar · Inrikes

Färre vill vara med i facket 

Det är stor skillnad på fackanslutning mellan inrikes och utrikes födda, visar en ny rapport från Arena idé.

Andelen som är med i facket sjunker för både arbetare och tjänstemän. Knappt hälften av utrikes födda som är verksamma inom LO-yrken är med i facket, visar en ny rapport från tankesmedjan Arena idé.

Rapporten är sammanställd av Anders Kjellberg, professor i sociologi vid Lunds universitet, och vill kasta nytt ljus över den svenska modellen utifrån ett jämförande nordiskt perspektiv.

I Sverige har tjänstemannafacken en unikt stark ställning, men den kan komma att urholkas då allt färre väljer att vara medlemmar.

Gapet ökar

Anslutningsgraden ökade under pandemin, men sjunker nu återigen och är i dag nere på 69 procent. Dessutom är gapet mellan anslutna arbetare och tjänstemän större än någonsin, inom LO-yrken har graden sjunkit från 62 till 59 procent. För tjänstemän är 73 procent anslutna.

En annan stor skillnad är den mellan inrikes och utrikes födda, där nästan hälften av utrikesfödda inom LO-yrken inte är med i ett fackförbund.

Orsaker till minskningen kan vara att utrikes födda oftare har osäkra anställningar eller jobbar inom branscher som saknar kollektivavtal. Det kan också finnas att underskott på information kring de svenska fackens roll och vad kollektivavtal innebär.

Läs mer: 

Arbetarkamp när facket sviker

Så svarar facken på kritiken om att de mest utsatta sviks