Radar · Miljö

Svaret Lula behöver för att kunna rädda Amazonas

En hänförd anhängare till Lula da Silva håller upp en banderoll med texten, ”Papai voltou”, som betyder att fadern kom tillbaka.

Brasiliens nyvalde president Lula da Silva har rivstartat sin mandatperiod med flera dekret för att rädda Amazonas. Men kommer han att lyckas?
– Det är inte omöjligt, säger Toby Gardner, forskare vid SEI, Stockholm environment institute.

Maktskiftet i Brasilien den första januari innebar en u-sväng i Amazonaspolitiken. Medan den förre presidenten, Jair Bolsonaro, monterade ned miljömyndigheter för att underlätta för fortsatt exploatering och skövling, har den nyvalda presidenten Lula da Silva, lovat att arbeta för att bevara den för hela världen ovärderliga regnskogen.

– Han har sagt alla rätta saker, under Cop27 i Egypten lovade han att förbinda landet till noll avskogning till 2030 och han har tagit tillbaka Brasilien till världsscenen, som ett land som vill vara ledare i hållbarhet för det globala syd, något det var under många år, säger Toby Gardner.

”Brasilien behöver inte avskoga”

Den första dagen på jobbet utfärdade Lula sju presidentorder för att stärka landets miljömyndigheter och skyddet av Amazonas. Bland annat gällande en fond som Jair Bolsonaro medverkat till att frysa genom att sparka dess styrelse. Något som fick de största givarna att backa. Men nu låter det annorlunda i skällan.

Norge öppnade plånboken redan dagen efter och Storbritannien överväger att göra detsamma, enligt Climate home news.

– Brasilien behöver inte avskoga för att behålla och expandera sin strategiska jordbruksgräns, sa han under sitt invigningstal och fortsatte:

– Vi kommer inte att tolerera våld mot minoriteter, avskogning och utarmning av vår miljö, vilket redan har gjort så mycket skada i vårt land.

Står inför svåra utmaningar

En signal om att Lula da Silva menar allvar i sin kamp för att rädda Amazonas är också att han utnämnt Marina da Silva till miljöminister, som i samband med hans förra mandatperiod lyckades pressa ned skövlingstakten till rekordlåga nivåer. Även beslutet att inrätta ett nytt ministerium för urfolk och sätta den ikoniska urfolksledaren Sônia Guajajara, som dess chef – har betraktats som ett steg i rätt riktning för att stärka Amazonas skydd. Samtidigt står det klart att han har det svåraste framför sig.

– Var ska jag börja är det korta svaret, säger Toby Gardner, på frågan om vilka utmaningar Lula da Silva nu står inför.

Till att börja med ärver han ett land, där de institutioner som haft som uppgift att skydda Amazonas dränerats på resurser och personal. Att Lula da Silva nu tagit beslut för att återuppbygga det som raserats, är ett nödvändigt första steg. Men det räcker inte. Brasilien sågs länge som en ledare för hållbarhet i det globala syd och var en källa till stolthet för många i Brasilien. Men det första slaget mot den bilden gav Michel Temer som blev president 2016.

– Med Bolsonaro så fullkomligt kollapsade det, säger Toby Gardner.

Måste ändra narrativet

Med sin slagkraftiga retorik lyckades Bolsonaro få narrativet kring Amazonas att kretsa kring att regnskogen behövde ge vika för jordbruket för att garantera Brasiliens självständighet. Ett synsätt som taget från 1950- och 60-talet, som miljövänner hade hoppats skulle hamna på historiens skräphög. Om Lula da Silva ska lyckas rädda Amazonas, måste han också ändra narrativet och göra kampen för regnskogen till en källa till stolthet – igen.

– Det tar lång tid att bygga upp ett gott rykte, snabbt att rasera det, konstaterar Toby Gardner.

Kommer att kräva stöd från väst

Under sina glansdagar hade Lula da Silva över 80 procent som sa sig stå bakom honom. I dag är landet djupt splittrat. Om han med sitt goda renommé kan överbrygga skillnaderna återstår att se. Men ska han få med sig om inte hela så lejonparten av samhället i sitt projekt behöver han hjälp. Rent krasst – i form av pengar. Något Lula da Silva redan innan han tillträdde försökte kratta manegen för. Under fjolårets klimattoppmöte i Egypten gick han samman med Indonesien och Kongo för att forma en allians av länder med tropisk regnskog.

– Om de kan arbeta tillsammans på ett konstruktivt sätt skulle de kunna bli en stark politisk kraft och ställa väst inför några svåra frågor, säger Toby Gardner.

Frågor vars svar kan visa sig ödesmättade för ansatserna att rädda Amazonas.

– Om Lula får den backning han förtjänar och behöver, då har han en större chans att vinna det kulturkrig som skulle kunna ändra narrativet, från att ”Amazonas är vårt och därför kan vi göra vad vi vill med det” till att Amazonas är vårt, ”därför ska vi skydda det för det goda det ger oss och världen”.

Läs mer:

Tyskland stryper pengar till Amazonasprojekt

Regnskogen i Amazonas torkar ut varnar NASA