Radar · Nyheter

Tyskland stryper pengar till Amazonasprojekt

Skövlat område i närheten av området Novo Progresso i delstaten Pará i norra Brasilien, där nationalparken Jamanxim, som nu kan komma att krympas, är belägen.

Tysklands miljöminister stoppar finansiering av projekt för att skydda regnskogen och biodiversiteten i Amazonas. Orsaken är den ökade avverkningstakten. ”Vi behöver inga tyska pengar för att skydda Amazonas”, kommenterar Brasiliens president, Jair Bolsonaro, beslutet, enligt tidningen O Globo.

Det var i en intervju i det tyska magasinet Tagesspiegel som den tyska miljöministern Svenja Schulze meddelade sitt beslut att stoppa utbetalningar på 35 miljoner euro till projekt för att bevara och skydda Amazonas.

Orsaken är ett tyskt missnöje med att avverkningstakten ökat i Amazonas, istället för att minska. Enligt miljöministern kan utbetalningarna endast återupptas om rätt steg tas för att motverka avverkningen av regnskogen.

– Den brasilianska regeringens policy för Amazonas skapar frågetecken kring om de verkligen eftersträvar en minskad avskogning av Amazonas säger han till Tagesspiegel.

På frågan om en kommentar till beslutet – svarade Brasiliens president Jair Bolsonaro att Tyskland försöker ”köpa Amazonas”

– Tyskland kan själv ha användning för de pengarna, Brasilien behöver de inte, sa han till O Globo under en söndagspromenad i den brasilianska huvudstaden Brasilia.

På frågan om det tyska beslutet inte kunde vara dåligt för Brasiliens anseende – svarade Jair Bolsonaro.

– Är stora länder intresserade av Brasiliens image? Eller vill de utnyttja Brasilien?

Miljoner indragna

I en kommentar till att Jair Bolsonaros inte anser sig behöva pengarna, säger Tysklands miljöminister Svenja Schulze till tyska Deutsche Welle:

–  Det visar att vi gör rätt. Vi stöder Amazonas-regionen för att minska avverkningen, om presidenten inte vill det så behöver vi pratas vid. Vi kan inte bara ge pengar medan de fortsätter avverka.

Stoppet för utbetalningarna gäller de medel som går genom det tyska miljöministeriet. Tyskland stöder också Amazonasfonden, där Tyskland bidragit med 55 miljoner Euro – pengar som inte berörs av beslutet.

Men som Syre rapporterat tidigare har också de utbetalningarna varit ifrågasatta, inte bara från tyskt håll utan även från Norge som är den största bidragsgivaren.

Regioner i norra Brasilien försöker nu få finansiering för skydd av Amazonas direkt av internationella givare, istället för att gå genom de federala myndigheterna, enligt tidningen ”O estado de S. Paulo”.

Bolsonaro i blåsväder

Den brasilianska regeringen har den senaste tiden mött hård kritik för sin hantering av Amazonas. Rymdinstitutet INPE som övervakar Amazonas har återkommande rapporterat om att avskogningen ökat den senaste tiden. Något som genererat internationell kritik då regnskogen är avgörande för mänsklighetens möjlighet att hålla klimatförändringarna i schack.

Jair Bolsonaro gick i mitten av juli till hård attack mot institutets chef Ricardo Galvão, vilket skapade flera veckor av polemik och slutade med att Galvão sparkades den första augusti.

Jair Bolsonaro har också låtit meddela att han kommer att kontraktera ett företag som ska sköta övervakningen av Amazonas, istället för INPE.

Enligt INPE ökade avverkningen av Amazonas med 278 procent i juli jämfört med samma månad för ett år sedan.