Radar · Nyheter

Östling uppges delta på högerextrem bokmässa

Affärsmannen Leif Östling presenteras som en av talarna på årets upplaga av den bok- och mediemässa som samlar organisationer och profiler i den svenska extremhögern.

Den kända affärsmannen Leif Östling och riksdagsledamoten Elsa Widding, som nyligen lämnade Sverigedemokraterna, ska tala på det högerextrema Nätverkets bokmässa i höst. Det uppger bokmässans mediekanal. Widding skriver dock i ett sms till Syre att hon ”fått frågan om att delta, men inte bestämt sig”. På onsdagseftermiddagen meddelade Östling via ombud att han ställer in sin medverkan på bokmässan.

Uppdatering kl 15:40: Bettina Kashefi, presstalesperson på Leif Östlings lobbyorganisation Kommissionen för Skattenytta hör av sig till Syre och meddelar att Leif Östling omedelbart har ställt in sin medverkan på bokmässan. Bettina Kashefi, säger att Östling trodde att han tackat ja till den stora årliga bokmässan i Göteborg.

Uppdatering kl 10:00: På onsdagsmorgonen hörde Elsa Widding av sig igen till Syre och meddelade att hon inte tänker medverka på bokmässan. Samtidigt säger presstalespersonen på Östlings lobbyorganisation kommissionen för Skattenytta Bettina Kashefi att ”allt måste vara ett missförstånd” och att hon söker Leif Östling.

– Det där måste vara ett missförstånd. Det skulle aldrig falla mig in att tro att han skulle ställa upp på något sådant. Jag jagar Leif och bett honom att kontakta mig omedelbart, men jag skulle hålla det för fullständigt uteslutet att han deltar i den typen av sammanhang. Det är inte en plattform som Kommissionen för skattenytta verkar i, säger Kashefi till Syre

Den högerextrema sammanslutningen Nätverket anordnar regelbundet den Svenska bok- och mediemässan. På mässan samlas talare och alternativmedier från den svenska extrem- och ytterhögern.

På tisdagen lanserade Nätverkets medieplattform Frihetsnytt datumet för nästa mässa i oktober. Enligt Frihetsnytt kommer den kända svenska företagsledaren Leif Östling och riksdagsledamoten Elsa Widding vara talare vid bokmässan.

Avslöjad i Panamadokumenten

Leif Östling har varit vd för Scania och var mellan 2016 och 2017 ordförande i Svenskt näringsliv. Östling skapade rubriker efter att SVT:s Uppdrag granskning hittade Östlings namn i de så kallade Panamadokumenten. Östling hade satt upp ett bolag på Malta för att undvika skatter. I Uppdrag granskning kommenterade Östling skatteupplägget såhär:

– Ja det finns ju alltid en egoism i det hela. Man frågar sig också, betalar man in 20-30 miljoner om året, vad fan får jag för pengarna?

Efter avslöjandet avgick Östling från Svenskt näringsliv. Leif Östling hamnade också i hetluften 2019 efter att medverkat på den högerextrema och konspirationistiska mediekanalen Swebbtv. I Swebbtv kritiserade han den svenska invandringen och varnade för inbördeskrig. Till Expressen sade han efter sin medverkan att han inte gjort ”research” på Swebbtv.

– Jag litade på en bekant som rekommenderade mig att ställa upp i programmet. Jag gjorde väl ingen riktig research innan intervjun. Samtidigt tyckte jag att vi hade en konstruktiv diskussion kring batteridrift och eldrift. Det var först på slutet vi kom in på immigrationen, sa Östling till Expressen. 

Östlings uttalanden på Swebbtv fick spridning i ryska propagandakanaler. Nu uppges Östling vara en av talarna på den högerextrema bokmässan, en mässa som Swebbtv har täta band till och varit huvudsponsor för.

Även Elsa Widding uppges vara en av talarna på den högerextrema bokmässan i oktober
Även Elsa Widding uppges vara en av talarna på den högerextrema bokmässan i oktober. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Widding: ”Jag har inte bestämt mig än”

Frihetsnytt har även gått ut med att Elsa Widding, som sitter i riksdagen på ett SD-mandat men idag är politisk vilde, är klar som talare på bokmässan.

Hon är en profilerad så kallad klimatskeptiker och ifrågasätter konsekvenserna av den globala uppvärmningen. Hon har också rört sig i konspirationistiska och högerextrema kretsar.

Till Syre skriver dock Widding i ett sms på tisdagskvällen att hon har fått frågan om att tala på mässan, men att hon ”inte bestämt sig än”.

Syre har tidigare uppmärksammat att Widding 2019, alltså innan riksdagsinträdet, deltagit på två konferenser anordnade av Swebbtv. På dem var hon en av talarna, bland kända rasideologer och antisemiter. Widding har även deltagit på flera av Swebbtv:s program som gäst.

I april avslöjade Expo att Elsa Widding deltagit på en konspirationistisk konferens i Stavanger i Norge. Konferensen präglades av en tro på en så kallad superkonspiration, alltså en övertygelse om att världen styrs av en hemlig elit som kontrollerar alla större världshändelser. Konferensen presenterades, enligt Expo, med påståenden som:

”Den så kallade pandemin har fortsatt en förödande påverkan på vårt samhälle. Det är avgörande att vi riktar strålkastaren mot de odemokratiska krafter och organisationer som nu arbetar aktivt för att dominera vårt framtida globala samhälle.”

Efter avslöjandet om konferensen lämnade Elsa Widding Sverigedemokraterna i protest, då hon upplevde att hon inte fick offentligt stöd av partiet.

Högerextrem bokmässa

Det är det högerextrema och Kremlvänliga så kallade Nätverket som ligger bakom Svenska bok- och mediemässan.

Mässan är en samlingsplats för vit makt-profiler, högerextrema partier som Alternativ för Sverige och högerextrema alternativmedier, varav flera också har direkta personkopplingar till sammanslutningen kring Nätverket.

Förutom Leif Östling och Elsa Widding presenteras Arne Weinz som talare vid hösten upplaga äv bokmässan. Han är en återkommande talare. Så sent som förra året dömdes Weinz för hets mot folkgrupp för en rad inlägg på sociala medier där han hetsade mot muslimer, något som Expo rapporterat om.

Expo skriver att Weinz även förespråkat folkmord på muslimer och framställt judar ”som ett problem och en maktfaktor som kontrollerar stora delar av medierna och som driver på den muslimska invandringen”.

Weinz antisemitiska konspirationsteori om att invandringen är en del av en judisk komplott delas av flera andra tidigare talare på bokmässan. Bland dem den högerextrema profilen Ingrid Carlqvist, som också spridit konspirationsteorin som präglar den svenska vit makt-miljön. Nätverkets medieplattform Frihetsnytt är ett nav för rasideologiska och antisemitiska konspirationsteorier.

Syre söker Leif Östling för en kommentar.

Läs mer:

Widding dementerar planer på partibyte – ”Konstigt att de skriver så”

SD: ”Ingen katastrof med 2,5 graders uppvärmning”

Här sitter Elsa Widding (SD) med antisemiter och rasideologer

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV