Radar · Politik

Östling ställer in medverkan i högerextrem bokmässa

Leif Östling, ställer in medverkan på den högerextrema Bok-och mediemässan sedan Syre uppmärksammade att han presenterats som talare.

Den kända finansmannen Leif Östling har nu via ombud meddelat att han ställer in sin medverkan på det högerextrema Nätverkets bokmässa i höst. Även riksdagsledamoten Elsa Widding har meddelat att hon inte kommer medverka på mässan. Det efter att Syre rapporterat om att de båda presenterats som talare på mässan som samlar organisationer och profiler ur den svenska extremhögern.

På tisdagen lanserade Nätverkets medieplattform datumet för nästa bok- och mediemässa i oktober. Samtidigt presenterades den kända svenska företagsledaren Leif Östling och riksdagsledamoten Elsa Widding, som nyligen lämnat Sverigedemokraterna, som talare.

Affischnamn hoppar av

Under onsdagen har de båda affischnamnen meddelat att de inte tänker närvara. Elsa Widding, uppgav på tisdagskvällen för Syre att hon fått frågan från arrangörerna, men inte bestämt sig. På onsdagsmorgonen återkom hon till Syres reporter och meddelade att hon inte kommer att delta.

Syre har inte kunnat nå Leif Östling själv för en kommentar. Via ombud, presstalespersonen på hans lobbyorganisation Kommissionen för skattenytta, meddelade han dock på onsdagseftermiddagen att han ställer in sin medverkan.

– Leif Östling har ringt upp arrangörerna och ställt in sin medverkan. Östling visste inte vilket sammanhang han hade tackat ja till. Han trodde det handlade om den stora årliga bokmässan i Göteborg, säger Bettina Kashefi på Kommissionen för skattenytta till Syre.

Leif Östling har varit vd för Scania och var mellan 2016 och 2017 ordförande i Svenskt näringsliv. Han avgick från ordförandeskapet sedan SVT:s Uppdrag granskning avslöjat att han haft ett företag på Malta för att undvika skatt.

Tidigare figurerat i kretsar runt Nätverket

2019 gästade Östling den högerextrema och konspirationistiska mediekanalen Swebbtv som står nära Nätverket som arrangerar den högerextrema bok- och mediemässan. Bland annat har Swebbtv varit huvudsponsor till mässan och kanalens profiler medverkar också aktivt i den.

I Swebbtv kritiserade Östling den svenska invandringen och varnade för inbördeskrig. Till Expressen sade han efter sin medverkan att han inte gjort ”research” på Swebbtv.

Elsa Widding sitter i riksdagen på ett SD-mandat men är idag politisk vilde. Hon är en profilerad så kallad klimatskeptiker och ifrågasätter konsekvenserna av den globala uppvärmningen. Hon har också rört sig i konspirationistiska och högerextrema kretsar och har flera gångar medverkat i just Swebbtv.

Det är det högerextrema och Kremlvänliga så kallade Nätverket som ligger bakom Svenska bok- och mediemässan.

Mässan är en samlingsplats för vit makt-profiler, högerextrema partier som Alternativ för Sverige och högerextrema alternativmedier, varav flera har direkta personkopplingar till sammanslutningen kring Nätverket.

Läs mer:

Östling uppges delta på högerextrem bokmässa

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV