Radar · Miljö

EPP lämnade EU:s miljömöte mitt i förhandlingarna

En förvånad Pär Holmgren (MP) och hans kollegor i EU-parlamentets miljöutskott fick se EPP:s ledamöter resa sig upp och gå mitt under pågående förhandlingar.

Mitt under onsdagens pågående förhandlingar i EU-parlamentets miljöutskott om restaureringsförordningen reste sig medlemmarna i EPP och lämnade mötet. ”Obegripligt” menar den gröna gruppen som aldrig varit med om något liknande.

– Jag hoppas verkligen att de konservativas märkliga markeringar i parlamentets utskott slår tillbaka mot dem själva eftersom de frivilligt avstår från inflytande över lagförslaget, kommenterar en häpen Pär Holmgren, svenska Miljöpartiets representant i EU-parlamentets miljöutskott.

Förra veckan var EPP, där svenska Moderaterna och Kristdemokraterna ingår, med och röstade ner förslaget i bland annat EU-parlamentets jordbruksutskott, något som fick WWF, Världsnaturfonden, och Birdlife Sverige att gå ut i ett gemensamt uttalande.

Plågat Europa

– Utskottens ledamöter valde kortsiktig ekonomisk vinning för ett fåtal individer framför långsiktig livsmedelsförsörjning och mänsklighetens framtida överlevnad, sade man bland annat i uttalandet.

Organisationerna hävdar att EPP och den högerpopulistiska gruppen ägnar sig åt skrämselpropaganda och rena osanningar samtidigt som Europa plågas av torka, bränder och förlust av biologisk mångfald.

Restaureringsförordningen är det verktyg som EU:s medlemsländer behöver för att kunna implementera beslutet på COP15 i Montreal i vintras, där de undertecknande staterna förband sig att arbeta för att rädda den biologiska mångfalden på Jorden.

Renew avgör omröstning

– Lagförslaget om naturrestaurering är väldigt viktigt för den biologiska mångfalden. Efter beslutet på COP15 i Montreal i vintras är det naturligt att EU tar det här steget, menar Pär Holmgren.

Efter förhandlingarna i miljöutskottet sker omröstning i EU-parlamentet om naturrestaureringsdirektivet. Även om EPP lämnat förhandlingarna inför omröstningen innebär det inte att förslaget faller. Det blir parlamentarikerna i Renew Europe-gruppen som samlar EU:s liberala och socialliberala partier, där bland annat Centerpartiet och Liberalerna ingår, som blir vågmästare.

– Nu är det väldigt viktigt att den liberala gruppen kliver fram och tar ansvar, för den biologiska mångfaldens skull, säger Pär Holmgren.