Radar · Miljö

Miljöorganisationer bekymrade efter utskottsnej

”Förslaget om en restaureringsförordning är sannolikt är det mest avgörande inslaget för att vi ska kunna vända den negativa utvecklingen för naturen i Europa", menar WWF och Birdlife Sverige.

Kortsiktigt tänkande, populistisk retorik och ren skrämselpropaganda kan få förödande konsekvenser för Europas och världens framtid. Det menar Världsnaturfonden, WWF, och Birdlife Sverige, i ett gemensamt uttalande efter att två av EU-parlamentets utskott röstat nej till det förslag om restaurering av naturen som EU-kommissionen tagit fram.

”Allt fler européer dör på grund av hetta, bränder och översvämningar och Europa kommer framöver att drabbas av svårare torrperioder än tidigare, i takt med att klimatförändringarnas effekter blir allt starkare. Samtidigt medför mänskliga aktiviteter allt större utarmning av de ekosystem som vi är så beroende av. Birdlife Sverige och WWF brukar inte stå längst fram vid barrikaderna med alarmistiska budskap, men desperata tider kräver desperata uttryck.” skriver man bland annat i uttalandet.

EU-kommissionen har lanserat ”The European Green Deal”, Europas gröna giv, en överordnad strategi som bland annat ska göra Europa till den första klimatneutrala kontinenten i världen. Utsläppen av växthusgaser ska minskas med mer än hälften till 2030 och 2050 ska inga växthusgaser alls släppas ut. Den ekonomiska tillväxten ska ske utan att tära på jordens resurser och alla människor och alla platser ska vara delaktiga. Vackra målsättningar, men svårare att genomföra i praktiken visar det sig.

"Skrämselpropaganda"

En del i den gröna given handlar om att restaurera naturen och stärka dess förmåga att stå emot såväl klimatförändringar som andra miljöhot. Den gångna veckan togs förslaget om en restaureringsförordning upp i två av EU-parlamentets utskott, där den röstades ner efter högröstad debatt.

”Ren skrämselpropaganda med hot om tomma matbutiker och svält i Europa, samtidigt som ett flertal östeuropeiska länder stoppar import av spannmål från Ukraina för att prioritera nationella livsmedelsindustrier.” säger Birdlife Sverige och WWF.

”Förslaget om en restaureringsförordning är sannolikt är det mest avgörande inslaget för att vi ska kunna vända den negativa utvecklingen för naturen i Europa. Men under den gångna veckan har två av EU-parlamentets utskott röstat nej till restaureringsförordningen. Utskottens ledamöter valde kortsiktig ekonomisk vinning för ett fåtal individer framför långsiktig livsmedelsförsörjning och mänsklighetens framtida överlevnad.” menar man i uttalandet.