Radar · Basinkomst

Protester i Neapel mot nedskärningar av medborgarlön

Den högerledda italienska regeringen har beslutat att avsluta medborgarlönsprogrammet, vilket kommer att slå hårt mot många fattiga familjer i främst södra Italien, menar aktivister som protesterade i Neapel under måndagen.

Aktivister från vänsterpartiet Potere al popolo och andra grupper samlades under måndagen för att protestera mot den italienska regeringens neddragningar av basinkomstprogram.

Demonstranterna samlades under dagen utanför huvudkontoret till Nationella institutet för socialförsäkring (INPS) i Neapel. Protesterna kommer som en reaktion på premiärminister Georgia Meloni och regeringens beslut att ta bort de basinkomstreformer som infördes av hennes företrädare.

Aktivisterna menar att uppemot 160 000 personer i Neapel kan komma att påverkas av inskränkningarna av basinkomstprogrammet.

Det var den förra regeringen med dåvarande premiärminister Giuseppe Conte från partiet Femstjärnerörelsen som införde ett basinkomstprogram 2019 i Italien. Programmet har varit mycket uppskattat men också kritiserat från partier på högerkanten.

Vallöfte

Inför valet förra året lovade Fratelli d’Italia, Lega och Forza Italia att rätten till medborgarlön skulle försvinna. Basinkomstprogrammet har redan börjat att nedmonteras och ska från 2024 helt tas bort.

Nuvarande regering beräknar att spara motsvarande åtta miljarder kronor på inskränkningarna kring lönen. Neddragningarna påverkar över 2,5 miljoner italienare, varav merparten, 64,7 procent, finns i södra Italien, skriver SVT.

Fortfarande har personer som ingår i basinkomstprogrammet rätt att neka till att ta jobb och fortsätta uppbära lön, även om myndigheterna bedömer dem som arbetsföra. Den möjligheten kommer alltså att försvinna nästa år. Högerpartierna menar att 71 procent av de som nu får ersättning egentligen borde klassas som arbetsföra.

Kritiker menar att det här kommer att slå hårt mot många fattiga i södra Italien och neddragningarna har lett till protester tidigare.

Syre har tidigare skrivit om den italienska regeringens neddragningar av det ekonomiska stöd som i Italien går under beteckningen medborgarlön.

Huruvida det rör som om en medborgarlön i ordets verkliga betydelse går att ifrågasätta, då stödet enbart går till personer som tjänar under en viss summa och är kopplat till vissa krav. Den italienska versionen av medborgarlönen ligger på mellan 454 och 736 euro, skrev Syre då.

Läs mer:

Italiens medborgarlön stoppas