Radar · Basinkomst

Italiens ”medborgarlön” stoppas

Premiär minister Giorgia Meloni tillsammans med finansminister Giancarlo Giorgetti (tv) och infrastrukturminister Matteo Salvini (th) under en presskonferens där budgeten presenterades.

Det ekonomiska stöd som i Italien går under beteckningen medborgarlön kommer att begränsas kraftigt från nästa år och helt tas bort och göras om till år 2024, meddelade nya premiärministern Giorgia Meloni nyligen.

Någon medborgarlön i ordets verkliga betydelse handlar det inte om, då stödet enbart går till personer som tjänar under en viss summa och är kopplat till vissa krav. Men likväl är det nu omkring 2,5 miljoner personer, som berörs av medborgarlönen på mellan 454 och 736 euro.

Stödet, som infördes av partiet Femstjärnerörelsen 2019, har kritiserats dels för det fusk som uppdagats kring felaktiga utbetalningar, men också för att det kan uppmuntra till svartjobb eller leda till att många inte söker arbete eller tackar nej till de arbeten se erbjuds.

De som får stödet ska söka jobb om de anses kapabla att arbeta, men från början hade man rätt att tacka nej till tre jobberbjudanden. I somras minskades det ner till två erbjudanden. Nu vill regeringspartierna ta bort den möjligheten. Från 2023 kommer ”medborgarlönen” att tas bort redan vid första tillfället som man tackar nej till ett jobberbjudande. Det kommer heller inte att bli möjligt att få stödet i mer än åtta månader.

Arbetsföra blir av med stödet

Från och med 2024 kommer stödet att försvinna helt, för de som anses arbetsföra. Personer med funktionshinder, äldre, familjer utan inkomst där det finns minderåriga samt gravida kvinnor kommer dock även fortsättningsvis kunna få stödet, meddelade Giorgia Meloni på en presskonferens.

– Vi har alltid sagt att basinkomsten var en felaktigt åtgärd eftersom en rättvis stat inte sätter assistansen till de som kan arbeta och de som inte kan på samma nivå, sade hon enligt tidningen Quifinanza.

För de som kommer att förlora stödet, uppskattningsvis handlar det om 400 000 familjer, planeras det yrkesutbildningar eller omskolningskurser på minst sex månader. Exakt vilken typ av ekonomiskt stöd de kan få under denna tid är ännu inte presenterat.

Har gett trygghet –till vissa

Många är kritiska till att utfasningen av stödet kommer att drabba många av de mest utsatta i samhället. Fördelarna som kunnat ses är bland annat att färre dras in i kriminalitet, att studenter har kunnat fokusera på och avsluta sina studier istället för att finansiera utbildningen med lågbetalda extrajobb samt att äldre personer som blivit av med sitt jobb och har svårt att hitta ett nytt, på grund av en utbredd förekomst av åldersdiskriminering, har getts en grundtrygghet.

Vania Chiarolanza, provinschef i Neapel för fackförbundet CGIL:s motsvarighet till a-kassa säger till tidningen La Repubblica att medborgarlönen visserligen inte var inte en ”riktig” åtgärd mot fattigdom, men:

– Om man läser lite data hade bara 44 procent under fattigdomsgränsen tillgång till stödet. Men den nya åtgärden kommer att vara så i ännu mindre utsträckning, eftersom det i allt högre grad tar formen av ett arbetslöshetsstöd. Men utan en verklig reform av arbetsmarknaden, kommer den troligen att reproducera samma snedvridningar som redan har blivit tydliga.

Läs mer:

Vad är basinkomst eller medborgarlön? Här är grunderna