Radar · Miljö

Kritik mot Sunak efter klartecken till hundratals nya oljelicenser

Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak höll en presskonferens vid Shells gasterminal i St Fergus, Skottland, på måndagen.

Den brittiska premiärministerns besked om att bevilja över 100 nya licenser för utvinning av olja och gas i Nordsjön har rört upp stormvågor av kritik. Ett obegripligt agerande, anser både aktivister, forskare och politiker.

Storbritannien kommer att bevilja mer än 100 licenser för utvinning av olja och gas i Nordsjön. Det bekräftade landets premiärminister Rishi Sunak på måndagen, rapporterar Reuters. Beslutet motiveras av att inhemsk utvinning av fossila bränslen ska bidra till högre energisäkerhet och oberoende från i första hand Ryssland.

Samtidigt tillkännagav Sunak att han stöder två CSS-anläggningar – det vill säga teknik för att lagra koldioxid – i Skottland och norra England, men det hindrar inte miljöaktivister, forskare och folkvalda från att rikta hård kritik mot premiärministern.

Chris Packham, en i Storbritannien känd naturforskare och tv-presentatör, säger till Sky news att det är ”en mörk dag för livet på jorden”, och han anser att Rishi Sunak begår ett stort misstag. 

”Värre än krigsförbrytare”

Sunaks politiska motståndare går naturligtvis hårt åt premiärministerns agerande, men det gör även hans partikamrat, Chris Skidmore, parlamentsledamot för Tories, som på plattformen som numera kallas X skriver att det här ”fel beslut i precis fel tid, när jorden upplever rekord i värmeböljor”. 

Miljögruppen Just stop oil skräder inte heller orden och beskriver på sin hemsida Sunak som ”värre än en krigsförbrytare”:

”Han vet att ny olja och gas kommer att orsaka ofattbart lidande och förstöra liv och uppehälle för miljarder människor. Han vet att det kommer att driva världen förbi oåterkalleliga vändpunkter, vilket betyder att konsekvenserna och lidandet kommer att eka i århundraden. Han riskerar inget mindre än den mänskliga civilisationens kollaps.”

Läs mer:

Storbritannien väntas satsa mer på kärnkraft och havsbaserad vindkraft

Fånga in och begrava koldioxid – klimatlösning eller sci-fi?

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV