Radar · Miljö

Storbritannien väntas satsa mer på kärnkraft och havsbaserad vindkraft

Motståndet mot landbaserad vindkraft är stort inom Tories.

Genom att använda mer kärnkraft och havsbaserad vindkraft samt utnyttja mer olja och gas från Nordsjön hoppas Storbritannien öka sitt oberoende av Ryssland. Men en konservativ WhatsApp-grupp ser ut att hindra satsningar på vindkraft placerad på land.

Premiärminister Boris Johnson ska i veckan presentera en ny strategi för att säkra Storbritanniens tillgång på energi och förväntas i den annonsera planer på att öka Storbritanniens användning av kärnkraft och havsbaserad vindkraft – samt utnyttja mer olja och gas från Nordsjön. Allt för att öka landets oberoende av Ryssland.

Storbritannien får i dagsläget 16 procent av sin energi från kärnkraft men Boris Johnson vill att denna siffra ska öka till 25 procent, berättar World Nuclear News.

Spås vilja bygga nya kärnkraftverk

Samtidigt ska nästan hälften av landets kärnkraft avvecklas till 2025.

Vid presentationen av sin energistrategi förväntas dock Boris Johnson meddela att regeringen vill bygga två storskaliga kärnkraftverk till 2030 samt små modulära reaktorer, skriver NyTeknik.

Whatsapp-grupp emot vindkraft på land

Satsningar på vindkraft placerad på land har dock stött på hårt motstånd i det brittiska kabinettet. En parlamentsledamot för Tories säger till The Guardian att det finns en WhatsApp-grupp med mer än 140 parlamentsledamöter från Tories som är emot landbaserad vindkraft och att de kommer göra det väldigt svårt för ett lagförslag om att öka sådan vindkraft att gå igenom. 

”Handlar om självförsörjning på ren energi”

Men Chris Skidmore, en annan parlamentsledamot från Tories som är för landbaserad vindkraft, menar att satsningen på sådan vindkraft är en fråga om att säkra Storbritanniens självförsörjning på ren energi. 

– Vi skulle kunna säga ”titta på Nordsjön” – men den är borta. Vi har tagit upp det mesta som finns där. Och vad gäller fracking – vi är inte USA. Så det vi behöver är en tredelad plan med vind, kärnkraft och energieffektivitet. Och det finns nu ett folkligt stöd för landbaserad vindkraft som inte fanns för tio år sedan, säger han.