Zoom

Ineffektiv info-kampanj men tydligt budskap: Migranter undanbedes

Maria Malmer Stenergard (M) och Henrik Vinge (SD) höll presskonferens om migrationen den 24 januari.

En ny informationskampanj ska få migranter att tänka om och låta bli att komma till Sverige, enligt en presskonferens med migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) och Henrik Vinge (SD) förra veckan. Initiativet döms ut som ”märkligt” av Flyktinggruppernas riksråds (FARR) ordförande Terje Holmgren. Men även om kampanjen i sig är harmlös signalerar regeringen återigen att man är beredd att gå långt.
– Den finns en nödvändig motreaktion på det här, säger han till Syre.

Presskonferensen om migrationspolitiken och en ny kampanj för att avskräcka asylsökande från att komma till Sverige som migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) och SD:s gruppledare Henrik Vinge höll i förra veckan var ”ganska märklig”, menar Terje Holmgren, ordförande för Flyktinggruppernas riksråd, FARR.

– Det här är mina egna tankar och ingenting vi har diskuterat inom FARR. Men journalisterna som var på plats för att bevaka presskonferensen tycktes också ha lite svårt för att ta den på allvar. Det känns som någon slags kompromissprodukt, man kan tänka sig att SD velat ha en mer omfattande kampanj och att några partier i regeringen velat hålla tillbaka, säger Terje Holmgren.

presskonferensen i förra veckan sade migrationsminister Maria Malmer Stenergard att regeringen skulle ta initiativ till en ny informationskampanj. Kampanjen, som något diffust ska förmedlas via svenska ambassader utomlands och genom att ställa upp på intervjuer med utländska medier, ska informera asylsökande om den svenska migrationspolitiken och avskräcka de som saknar skyddsskäl från att ta sig till Sverige. Ett syfte är också att motverka bilden av Sverige som ett bidragsland. Henrik Vinge lyfter fram Danmarks strikta migrationspolitik som ett föredöme och menar att den varit mycket lyckad.

Syre har tidigare rapporterat om de mindre lyckade delarna av den danska politiken, trots att politikerna velat framställa den som mycket framgångsrik. Psykisk ohälsa och oro bland flyktingar är en konsekvens.

Terje Holmgren
Terje Holmgren. Foto: Privat

"Sverige är fullt"?

En av reportrarna på plats under Malmer Stenergards och Vinges presskonferens undrade – med ganska trött röst – om budskapet var detsamma som att ”Sverige är fullt”, något som SD tidigare har försökt förmedla. SD:s partiledare Jimmie Åkesson åkte själv ner till gränsen mellan Turkiet och Grekland i mars 2020, då många flyktingar anlände efter att Turkiet meddelat att de skulle ”öppna gränsen mot EU”. En reaktion på att man var missnöjd med migrationssamarbete med EU.

– Det finns ingen kapacitet i Sverige att ta emot fler. Det finns inga bostäder. Vi försöker få dem att inte vilja åka till just Sverige, sa Åkesson på plats i gränsstaden Edirne i Turkiet.

Ulf Kristersson, som vid den här tidpunkten inte var statsminister men hade öppnat för samarbete med SD, ville inte kommentera huruvida Åkessons agerande var lämpligt.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson i Edirne, Turkiet, den 4 mars 2020
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson i Edirne, Turkiet, den 4 mars 2020. När Turkiet, efter bråk med EU om migrationen, slutande bevaka gränsen försökte tusentals flyktingar ta sig över till Grekland landvägen. Detsamma gällde till de grekiska öarna. Foto: Sverigedemokraterna via TT

Ifrågasätts av experter

På Twitter har flera forskare, organisationer och experter ställt sig frågande till informationskampanjen, som inte är regeringens enda utspel utan bara det senaste i ledet.

”Nej, regeringens ”informationskampanj” kommer inte att påverka antalet människor som söker asyl i Sverige. Men den kommer att påverka andra länders bild av Sverige”, skriver Ulf Bjereld, statsvetare vid Göteborgs universitet.

”Jag tror mig veta att asylsökanden redan har hållit sig mer och mer borta från Sverige i flera år. De hör från varandra att man inte ska åka till Sverige. På så sätt har regeringen redan nått sitt mål,” svarar Marit Törnqvist, känd illustratör och flyktingaktivist.

Också migrationsexperten Richard Olseke luftar sina tvivel på Twitter.

”Riksdagsledamot Fredrik Kärrholm (M) beskriver asylsökande som ”lycksökare”. För övrigt: Vilket underlag visar att informationskampanjer har ”stor effekt”?”

Vill hålla liv frågan

FARR:s ordförande Terje Holmgren menar att det delvis stämmer att Sverige står inför ett paradigmskifte gällande migrationspolitiken: regeringen samarbetar med ett parti som saknar en ”bortre gräns” för hur långt de är villiga att gå. Men samtidigt skedde en stor del av detta skifte under den förra regeringen, i form av en helomvändning hösten 2015 och sedan en ny restriktiv asyllagsiftning sommaren 2021.

– 2015 kom många partier, inte bara den nu sittande regeringen utan också Socialdemokraterna, överens om att prata om all migration som ett stort problem. Däremot finns det en viss skillnad i att Socialdemokraterna har haft som ambition att få bort frågan från dagordningen medan den nuvarande regeringen tillsammans med Sverigedemokraterna vill hålla liv i den i all evighet. De driver den här frågan hårdare och mer hänsynslöst. Sverigedemokraterna har varit en viktig anledning till hur både Moderaterna och Socialdemokraterna har velat hantera migrationsfrågan, säger Terje Holmgren.

Det är en inte helt ovanlig uppfattning att målet är att göra Sverige så oattraktivt som möjligt.

— Det handlar om att göra det så ogästvänligt som möjligt, har statsvetaren Peo Hansen tidigare sagt i en intervju med TT.

Ett palestinskt flyktingläger i Dbayeh, strax norr om Libanons huvudstad Beirut
Ett palestinskt flyktingläger i Dbayeh, strax norr om Libanons huvudstad Beirut. Libanon är det land i världen som är värd för flest flyktingar par capita, av de cirka sex miljoner invånarna är nära två miljoner flyktingar från Palestina och Syrien. Palestinierna har varit där i ofta tre eller fyra generationer nu, men nekas ändå samma rättigheter som libaneserna. Foto: Bilal Hussein/AP/TT

"Ökad oro"

Maria Malmer Stenergards SD-backade paradigmskifte kommer i en tid när Sverige redan tar emot färre asylsökande än på många år, de senaste tre åren har det handlar om dryga 12 000 individer årligen, borträknat flyktingar från Ukraina som i och med att EU aktiverat massflyktsdirektivet kan vistas i Sverige utan att söka asyl i två år, till den fjärde mars 2024. Däremot är det fortfarande många som kommer till Sverige som anhöriginvandrare eller på arbets- och studievisum.

FARR har sedan valet märkt av en ökad oro bland flyktingar i Sverige. Terje Holmgren påpekar att det inte handlar om särskilt många nya asylsökande i och med att så få anländer. Däremot har oron ökat bland flyktingar och andra skyddsbehövande som redan har varit i Sverige i många år.

– Det är mer slående tycker jag. Men det är inte så konstigt. Det är väldigt tydligt uttalat att det här är en grupp som Sverigedemokraterna gärna skulle minska.

För de som lever i utanförskap finns det risk att det fördjupas. Regeringen och SD har föreslagit anmälningsplikt för de som kommer i kontakt med papperslösa.

– Desto mer man jagar människor utan papper ju svårare blir det att vara i den situationen och då blir man ännu mer utsatt, säger Terje Holmgren, och tillägger:

– Men det finns en motreaktion (mot den här utvecklingen) och den är nödvändig. Vi får hoppas att den kommer bli tillräckligt stark. Så att det här tar slut.

Läs mer:

Omdebatterad dansk migrationslinje stoppar inte Sverige

Dansk migrationsexpert: Är inte förvånad över ”paradigmskiftets” konsekvenser

”Skuggsamhället kommer att växa”

Röda korset: ”Migrationspolitik ska bygga på fakta” 

Röda korset: Möjligheten för krigsskadade och torterade att läka försämras med nya asyllagen

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV