Radar · Politik

Syre-enkät: Därför är jag i Almedalen

Syre stötte på några engagerade aktivister på Visbys gator under Almedalsveckan.

SYRE I ALMEDALEN Politiker, journalister och näringsliv i all ära, men det är aktivisterna och de små föreningarna som är Almedalens glödande hjärta. Syre gav sig ut på stan och tog tempen på några av de eldsjälar som pockar på uppmärksamheten.

Annica Ericson är engagerad i många olika föreningar men är i Almedalen för att upplysa folk om farorna med kärnkraft
Annica Ericson är engagerad i många olika föreningar men är i Almedalen för att upplysa folk om farorna med kärnkraft. Foto: Peter Al Fakir

Varför är du i Almedalen?

– Vi behöver påminna folk om att inte blint lita på tekniken. Någon måste gräva upp skiten, transportera den, förvara den, upparbeta den och sedan slutförvara den, säger Annica Ericson, volontär för Folkkampanjen mot kärnkraft och Kvinnor för fred.

Du menar uranet?

– Ja, precis.

Hur mår antikärnkraftsrörelsen idag, med tanke på energidebatten och Nato-anslutningen?

– Jag tror att fredsrörelsen håller på att omorganisera sig. Fler inser att freds- och miljörörelserna hör samman. Nätverkandet måste bli bättre. Utan fred har vi ingen miljö.

Men ni får inte så stort genomslag i debatten…

– Vi har hela media emot oss, vi får inte den plats vi borde ha. Vi är många fler än vad som syns. Ja, förutom i Syre då.

Assistansanvändarnas förening

Åsa Emtelin är pressekreterare för föreningen Jag, som representerar assistansanvändare med funktionsnedsättningar
Åsa Emtelin är pressekreterare för föreningen Jag, som representerar assistansanvändare med funktionsnedsättningar. Foto: Peter Al Fakir

Varför är du i Almedalen?

– Jag är en intresseförening för assistansanvändare med olika typer av funktionsnedsättningar, bland annat intellektuell funktionsnedsättning, säger Åsa Emtelin, pressekreterare för Jag.

Hon berättar att föreningen kämpar för att medlemmarna ska få göra sina egna val i livet, med samma villkor som alla andra, allt från dagis, skola till arbete.

Vad är speciellt med Almedalen?

– Vi är här för att det är viktigt för Jag-medlemmarna att synas i samhället och ta plats. Vi vill visa att vi har samma rättigheter som alla andra, säger Åsa Emtelin.

Vill ha vegonorm

Jonas Norberg samlar namnunderskrifter för att införa en köttskatt
Jonas Norberg samlar namnunderskrifter för att införa en köttskatt. Foto: Peter Al Fakir

Varför är du i Almedalen?

– Vi är här för att prata med människor om djurindustrins stora påverkan på miljön. Dels handlar det om växthusgaser, dels om biologisk mångfald, säger Jonas Norberg, volontär för föreningen Svensk mat- och miljöinformation och kampanjen Vegonorm.

Hur går kampanjandet?

– Jag tycker att det gör skillnad. Överallt här i Almedalen ser jag att man allt mer det här året, till skillnad från tidigare, har gått över till att använda havremjölk. Det är en normförskjutning.

Vad driver ni för ståndpunkter?

– Vi vill införa en köttskatt. De flesta partier står för idén om polluter pay, det vill säga, om du smutsar ner får du också betala. Vi vill att det även ska införas att gälla kött.

Positiv till schyssta pengar

Veine Haglund och Ylva Löfstrand tycker att bankerna har för stor makt över våra pengar och det finansiella systemet
Veine Haglund och Ylva Löfstrand tycker att bankerna har för stor makt över våra pengar och det finansiella systemet. Foto: Peter Al Fakir

Varför är ni i Almedalen?

– Vi tycker att det finansiella systemet idag inte är demokratiskt och hållbart, eller rättvist. Det här har stor inverkan på människors liv men liten synlighet, säger Veine Haglund, volontär för Positiva pengar, som är en förening som vill reformera penningsystemet så att det blr rättvisare och leder till en grönare och stabilare ekonomi.

Varför är det viktigt att vara här?

– Vill du verkligen ställa den frågan, eller kan jag få berätta mer om våra sakfrågor, säger Veine Haglund, med en lätt kritisk ton (underförstått den låga nivån på journalistiken).

Okej berätta…

– Stora privata företag och bankerna skapar idag pengar snabbare än vad bnp växer. Det innebär stora risker. Det betyder att deras kapital hela tiden växer medan alla andra ser sina tillgångar förminskas. Vi tycker att staten ska återta kontrollen över den svenska kronan genom att låta Riksbanken skapa e-krona och slopa banksubventioner. Det skulle ge folk tryggare pengar och göra det mer demokratiskt, säger Veine Haglund.

– Det är bankerna som skapar våra betalmedel idag. Det får inte riksbanken göra. De lånar ut i ena ändan och tar in pengar i andra ändan, säger Ylva Löfstrand.

En vanlig syn under Almedalen, människor som lyssnar, deltar eller arrangerar evenemang
En vanlig syn under Almedalen, människor som lyssnar, deltar eller arrangerar evenemang. Här Expressens scen när Märta Stenevi intervjuades. Foto: Peter Al Fakir

Fakta: Almedalsveckan och människorna bakom

Under förra årets upplaga av Almedalsveckan genomfördes närmare 2 100 evenemang.

Bakom dessa evenemang stod drygt 1 100 arrangörer. Hållbarhet var det ämne flest evenemang handlade om, därefter demokrati samt klimat/miljö.

Totalt innehöll det officiella programmet mer än 4 400 medverkande och i mer än 600 evenemang fanns det en namngiven politiker.

Totalt kom 19 000 personer till Almedalen för att lyssna på partiledartalen från Almedalens scen.

Antalet unika deltagare uppskattas till 35 000 personer. Eftersom varje person uppskattas delta 2-3 dagar, ger detta ett totalt deltagarantal på 70-100 000 personer under Almedalsveckans fem dagar.

Källa: Almedalsveckan

Läs fler reportage från Almedalsveckan här:

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV