Radar · Politik

Almedalsveckan öppnade med mingel och hönsskit

Almedalen invigdes med bland annat tal av Lovisa Wieselgren Björkegren, svärdotter till Ing-Marie Wieselgren, som mördades förra året.

SYRE I ALMEDALEN Det var ett lite mer lågmält Almedalen som invigdes under tisdagen i Visby. Politikerna, journalisterna och näringslivet är på plats som vanligt, men denna gång även en lastbil med hönsskit.

Trots gassande sol och drivor med amerikanska kryssningsturister är det ett lugnare och mer sansat Almedalen i år. Förra förra årets mord på psykiatrisamordnaren Ing-Marie Wieselgren har lagt en tydlig sordin på stämningen.

Stora delar av centrum är avspärrat för biltrafik och den polisiära närvaron är märkbar. Nere vid hamnen sitter folk på uteserveringarna och tittar på de många lyxjakterna i marinan.

Nere vid Almedalens klassiska mötesplats håller Lovisa Wieselgren Björkegren, svärdotter till Ing-Marie Wieselgren, ett invigningstal från scenen. Region Gotland har beslutat att hylla Ing-Marie Wieselgren med en ny konstnärlig gestaltning i Almedalen.

– Ing-Marie fanns alltid där för mig och stöttade mig när jag mådde psykiskt dåligt. Jag vill att ni vänder er mot en person i er närhet och säger att ni ser dem och att de är starka, säger Lovisa Wieselgren Björkegren från scenen.

Det råder flygförbud över Gotland under politikerveckan, vilket innebär att privatflyg och drönare är förbjudna
Det råder flygförbud över Gotland under politikerveckan, vilket innebär att privatflyg och drönare är förbjudna. Foto: Peter Al Fakir

Spana efter avvikande personer

För att höja säkerheten för alla medverkande i Almedalen har polisen ökat bevakningen med kamera och fått instruktioner om att hålla spaning efter personer med ”avvikande beteende”.

– Vi har gett tydliga direktiv att ta kontakt med personer med avvikande beteende. Fler personer som besöker Almedalen kommer att känna sig kontrollerade eller bli kontaktade av polisen. För att undvika att det som hände förra året händer igen, säger Fredrik Persson, polisens kommenderingschef under Almedalsveckan, till Expressen.

Mobil kycklingfabrik

Men det finns också något som stör idyllen. Från en lätt lastbil kommer hönskackel och en stank av urin och skit. Djurens rätt satsar i år på en mobil kycklingfabrik så besökarna i Almedalen kan få uppleva hur det är att vara broiler i svensk kycklingindustri och inte bara politisk broiler.

– Djurens rätt är på plats i Almedalen för att lyfta hur djuren har det idag i Sverige. Det gör vi med ett koncept vi kallar Ett kycklingliv i 4D, säger Alfred Corengia, turnécoach på Djurens rätt.

Alfred Corengia, turnécoach på Djurens rätt, visar upp hur många kycklingar i Sverige lever på golv med avföring och fjädrar under stor stress
Alfred Corengia, turnécoach på Djurens rätt, visar upp hur många kycklingar i Sverige lever på golv med avföring och fjädrar under stor stress. Foto: Peter Al Fakir

Inne i flaket är golvet täckt med sågspån, hönskit och fjädrar. Det strömmar höga ljud ur högtalare för att simulera hur kycklingarna har det. Utanför brummar ett elverk.

– På den här lilla ytan skulle 200 kycklingar få plats. Det är kycklingarna som har det sämst och som ofta glöms bort i skuggan av kor och grisar. Varje sekund slaktas fyra kycklingar bara i Sverige, säger Alfred Corengia.

Under torsdagen kommer Djurens rätt att hålla tre seminarier, bland annat om ungdomsförbundens syn på EU:s djurpolitik.

Seminarium om mediestödet

Men redan på onsdag bjuder Almedalen på intressanta debatter. Grön press, där Syre ingår, anordnar ett seminarium om mediestödet som presenterades nyligen. Seminariet ”Det nya mediestödet – tidningsdödare eller lokalmedieräddare?” kommer att sändas live via Facebook klockan 09-10.

– Seminariet är viktigt för alla som vill främja mediemångfalden. Det nya mediestödet ska träda i kraft vid årsskiftet men fortfarande är mycket oklart. Propositionen som presenterades förra veckan pekar ut en riktning och nu är det viktigt att klargöra vilka konsekvenserna kan bli, säger Jenny Rönngren, digital nyhetschef Syre.

Jenny Rönngren, digital nyhetschef på Syre, och Peter Al Fakir, reporter Syre, är på plats i Almedalen
Jenny Rönngren, digital nyhetschef på Syre, och Peter Al Fakir, reporter Syre, är på plats i Almedalen. Foto: Syre

Fakta: Talen i Almedalen:

Tisdag 27 juni

Almedalsveckan inleds och invigningen sker från Almedalens scen under eftermiddagen.

Onsdag 28 juni

Moderaternas dag, Ulf Kristersson talar klockan 11

Miljöpartiets dag, Märta Stenevi klockan 19

Torsdag 29 juni

Socialdemokraternas dag, Magdalena Andersson klockan 11

Centerpartiets dag, Muharrem Demirok klockan 19

Fredag 30 juni

Vänsterpartiets dag, Nooshi Dadgostar klockan 11

Kristdemokraternas dag, Ebba Busch klockan 19

Lördag 1 juli

Liberalernas dag, Johan Pehrson klockan 11

Sverigedemokraternas dag, Linda Lindberg klockan 19

Källa: Almedalsveckan

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV