Radar · Utrikes

Fortsatta protester i Frankrike – över 600 gripna

Oroligheterna fortsätter i Frankrike för tredje natten i rad.

Oroligheterna i Frankrike som började sedan en 17-årig pojke sköts ihjäl av polis på tisdagen fortsatte natten mot fredag. Över 600 personer har gripits efter att bland annat affärer plundrats och fordon satts i brand.
249 människor skadades under natten, enligt inrikesdepartementet.

(Uppdaterad) ”I natt mötte våra poliser, gendarmer och brandmän modigt än en gång sällsynt våld”, skriver inrikesminister Gérard Darmanin på Twitter på fredagsmorgonen. Han lägger till att 667 människor har gripits under torsdagskvällens och nattens oroligheter.

Många av de gripna är mellan 14 och 18 år gamla.

– Det har inte varit några våldsamma konfrontationer med direktkontakt med polisen men vi har ett antal vandaliserade butiker och plundrade eller till och med uppbrända verksamheter, sammanfattade en polis natten enligt AFP.
Under natten mot fredagen har 249 människor skadats under oroligheterna, uppger landets inrikesdepartement.

– Det är tredje natten i rad som oroligheterna har fortsatt, både i Parisregionen och på andra platser runt om i landet, skriver tidningen Le Monde.

Bland annat rapporteras om flera bränder i papperskorgar och fordon i Parisregionen Saint-Denise. En livsmedelsbutik i området har plundrats och unga män sågs lämna butiken med bland annat nya cyklar.

President Emmanuel Macron kommer att hålla ett krismöte under fredagen med anledning av situationen, meddelar hans kansli. Antagligen kommer han att tvingas avsluta sin medverkan vid EU-toppmötet i Bryssel tidigare än tänkt för att leda mötet som ska börja klockan 13.

Mask och batong

I den nordliga staden Montreuil har ett hundratal människor, vissa maskerade och batongbeväpnade, satt eld på papperskorgar och fordon och även blockerat gator och vandaliserat ett apotek, en McDonaldsrestaurang, bankomater och flera andra butiker. Polisen ska ha svarat med tårgas.

Plundring ska också ha förekommit i central Paris, rapporterar BBC och hänvisar till filmer som cirkulerar på sociala medier och visar upploppsmakare som gör inbrott i butiker på exklusiva Rue de Rivoli.

I Nantes i västra Frankrike körde protesterande personer in en bil genom ett skyltfönster. Videor som delats i sociala medier visar människor som står och tittar på och hurrar när skyltfönstret kollapsar.

BBC rapporterar också att ingången till stadshuset i Clichy-sous-Bois, öster om Paris, satts i brand av protesterande.

Enligt regionala myndigheter i staden Pau i Pyrenéerna kastades en molotov cocktail mot stadens polisstation.

Sköts i bröstet

Enligt tidigare besked har 40 000 poliser satts in för att hantera de våldsamma protester som utlösts efter händelsen som har chockat Frankrike.

Det var i tisdags som två motorcykelpoliser stoppade 17-årige Nahel i en bil i Nanterre. Kort därpå sköt den ena polisen honom i bröstet på nära håll.

Polisen hävdade först att skotten hade avlossats på grund av att tonåringen hade kört bilen mot poliserna. Men den versionen kunde snabbt motbevisas då en video av händelsen spreds på sociala medier.

Läs mer:
• Vrede i Frankrike efter polisens dödsskjutning

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV