Radar · Utrikes

Vrede i Frankrike efter polisens dödsskjutning

Poliser i Nanterre utanför Paris på onsdagskvällen.

Våldsamma protester fortsätter att skaka Paris förorter sedan en 17-årig pojke skjutits till döds av polis. Händelsen har chockat Frankrike och fått president Emmanuel Macron att rikta ovanligt skarp kritik mot polisen.

Bilar och barrikader har återigen brunnit i flera förorter i Paris. I Nanterre, där tonåringen sköts till döds i tisdags, avfyrades fyrverkerier mot kravallpoliser som satts in för att stävja upploppen.

– Vi är trötta på att bli behandlade så här. Det här är för Nahel, vi är Nahel, sade två unga män medan de rullade soptunnor mot en brinnande barrikad, rapporterar nyhetsbyrån AFP:s utsända.

Protesterna har även spridits till andra städer i Frankrike och under natten har totalt 150 personer gripits. President Emmanuel Macron har kallat flera av sina ministrar till krismöte under torsdagen.

Väcker större debatt

Det var i tisdags som två motorcykelpoliser stoppade 17-årige Nahel i en bil i Nanterre. Kort därpå sköt den ena polisen honom i bröstet på nära håll.

Polisen hävdade först att skotten hade avlossats på grund av att tonåringen hade kört bilen mot poliserna. Men den versionen kunde snabbt motbevisas då en video av händelsen spreds på sociala medier.

Pojkens mor har manat till en demonstration i Nanterre under torsdagseftermiddagen för att kräva rättvisa för Nahel, hennes enda barn.

Dödsskjutningen har väckt nytt liv i debatten om polisvåld och diskriminering mot människor i Frankrikes låginkomstområden, där rättighetsgrupper länge har anklagat ordningsmakten för strukturell rasism.

En tidigare lagändring som gett poliser större befogenheter att använda sina tjänstevapen har ifrågasatts. Under 2022 sattes ett mörkt rekord då totalt 13 människor dödades efter att ha vägrat stanna vid trafikkontroller.

"Oförklarlig och oförlåtlig"

President Macron har kallat tisdagens dödsskjutning för ”oförklarlig och oförlåtlig”, ett ovanligt kraftfullt uttalande om polisens agerande från en styrande politiker. Han beskriver också upploppen som ”oförsvarliga”. Många minns de omfattande kravallerna 2005 som bröt ut efter att två pojkar dött i samband med en polisjakt. Upploppen pågick i flera veckor och tusentals personer greps.

Ledaren för Frankrikes miljöpartiet EELV, Marine Tondelier, liknar tisdagens händelse vid en avrättning.

– Man får känslan att vår polis håller på att bli som USA:s, säger Tondelier enligt France 24.

Franska kändisar och idrottspersonligheter har också reagerat med sorg och bestörtning på dödsskjutningen.

– Alla mina tankar går till vänner och familj till Nahel, den lilla ängel som lämnat oss alldeles för tidigt, säger fotbollssuperstjärnan Kylian Mbappé.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV