Radar · Utrikes

Madagaskar: Undernäringen ökar i spåren av naturkatastroferna

Efter cyklonen Chenesos framfart är delar av Madagaskar översvämmat och obeboeligt.

Över 38 000 människor har drivits på flykt efter cyklonen Cheneso och minst 25 personer har dött, enligt landets myndigheter. Redan innan den senaste katastrofen var Madagaskar hårt drabbade av både matbrist och extremväder.

Önationen Madagaskar är ett av de länder som har drabbats hårdast av klimatkrisen: extremväder, torka och stigande havsvattennivåer plågar befolkningen. Sedan cyklonen Cheneso drog in över land har 38 000 människor flytt från sina hem och minst 25 människor har dött och 21 personer saknas fortfarande, rapporterar Al jazeera. Minst 83 181 människor har drabbats. En siffra som väntas stiga. Cheneso är den första cyklonen som dragit in över land hittills denna cyklonsäsong, som pågår mellan november och april i södra Afrika.

Redan innan den senaste naturkatastrofen var Madagaskar hårt prövat av klimatkrisen. För ett år sedan drabbade fyra stora stormar Madagaskar. Minst 138 människor dog och 124 000 hem förstördes. 130 000 människor drevs på flykt.

Hjälporganisationen Läkare utan gränser, som återvände till Madagaskar 2021, varnar nu för den akuta bristen på mat. Stormarna förra året lämnade ett kaos efter sig, med träd som slets upp med rötterna och mark som inte längre gick att odla. Skördar förstördes – vilket gjort att människor förlorat både sina matreserver och sin inkomstkälla. Brian Willet, Läkare utan gränsers chef i Madagaskar, säger att matosäkerheten länge har varit skral på Madagaskar och att undernäringen har varit utbredd. Men de senaste årens tropiska stormar har gjort situationen än mer akut.

– Få humanitära organisationer arbetar i sydost och vi tittar på att skala upp våra aktiviteter. Många hushåll säger till oss att trots att de noggrant ransonerar maten så komme deras lager av basvaror att ta slut i februari. Detta är oroande eftersom växtproduktionen från årets säsong väntas bli låg på grund av för lite regn i början på säsongen. Och om ännu en cyklon skulle drabba (Madagaskar) den här säsongen skulle den redan förfärliga situationen bli en katastrof av stora mått, säger Brian Willet i ett pressmeddelande.

Läs mer:

I Västerbotten görs klimatinventering för att kunna hantera varmare väder

Varningen: Kriget riskerar att öka världssvälten

Höjda matpriser kan leda till nya väpnade konflikter: ”Nästan en perfekt storm”