Radar · Arbetskritik

Tufft att hitta nya jobb för folk med yrken som kan automatiseras

Ny teknik har kunnat ersätta en hel del kontorsarbete.

Det är tuffare att bli arbetslös för personer som har yrken som kan tas över av teknik och automatiseras. De har svårare att hitta ett nytt jobb och får lägre inkomster än andra. Det konstateras i en ny rapport från IFAU och Uppsala universitet.

I en rapport från IFAU och Uppsala universitet har författaren följt cirka 85 000 personer vars arbetsplatser lades ner under 1997–2014. Bland annat tittade han på hur det gick för personer som hade haft rutinmässiga yrken som var lätta att automatisera. Det handlade om exempelvis maskindrift, olika typer av kontorsjobb och hantverksjobb.

Det visade sig att det var svårare att hitta nya jobb för dessa personer, än för de som hade blivit arbetslösa efter att ha jobbat med yrken som inte var lätta att automatisera, till exempel olika högkvalificerade jobb och serviceyrken.

Minskad inkomst ytterligare konsekvens

De med rutinmässiga jobb som var lätta att automatisera hade varit arbetslösa 180 dagar längre än den andra gruppen, efter att ett år hade gått sedan uppsägningen. Dessutom minskade den första gruppens inkomster med 40 procent, medan den andra gruppens inkomster bara minskade med 20 procent. Tio år senare tjänade de som hade haft rutinmässiga jobb fortfarande 12 procent mindre.

– De har svårt att hitta ett nytt jobb som passar deras kompetens. Deras gamla yrken håller på att försvinna på grund av automatiseringen och för att hitta en ny anställning måste de ofta byta yrke och bransch och börja från början. De hamnar ofta rätt långt ner i lönefördelningen i sitt nya yrke, och inte sällan i en bransch med en lägre lönenivå, säger Yaroslav Yakymovych i ett pressmeddelande från IFAU.

Yaroslav Yakymovych gjorde studien inom ramen för sitt avhandlingsarbete vid Uppsala universitet.

Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU, är en statlig förvaltningsmyndighet, som ligger under Arbetsmarknadsdepartementet.

Läs mer:

Nu kan en robot göra dina läxor

Efter kritiken: Foodora testar att ersätta cykelbud – med unik robot

AI leder inte till högre arbetslöshet