Radar · Arbetskritik

Efter kritiken: Foodora testar att ersätta cykelbud – med unik robot

Roboten Dora är den första i sitt slag i Sverige och kommer att testköras under våren runt Stureplan i Stockholm.

Matleveransföretaget Foodora har länge anklagats för att ha dålig arbetsmiljö för sina cykelbud. Men inom kort är det kanske slut med det. Nu testas om en ny robot kan leverera restaurangmaten i stället.

Inspirationen kommer bland annat från Los Angels där liknande leveranser med robotar redan görs i dag, rapporterar Dagens industri. Roboten som har utvecklats i samarbete med Tele2 är uppkopplad med internet och kan på så vis uppfatta sin omvärld och kommunicera, står det i ett pressmeddelande från Tele2.

Droiden kan klättra över trottoarkanter som är tio centimeter höga, även om den föredrar att rulla över platta kanter. Eftersom den inte kan gå i trappor behöver restaurangen och kunden gå ut på gatan för att hämta och lämna maten. Hastigheten är också långsammare än ett cykel- och mopedbud – sex kilometer i timmen, enligt pressmeddelandet. Den kan dock ta tyngre mat än vad ett cykelbud klarar av, uppger John Denbratt, Foodoras logistikchef till Dagens industri.

Till en början kommer androiden endast testas för att leverera mat från restaurangen Riche på Östermalm i Stockholm till kunder som befinner sig i närheten.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV