Radar · Miljö

Pourmokhtari vill få fart på den havsbaserade vindkraften – får kritik av SD

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) under dagens pressträff, där hon berättade om den utredning som ska få fart på utbyggnaden av havsbaserad vindkraft.

Regeringen vill göra processen att etablera vindkraft till havs smidigare och sjösätter imorgon en utredning som ska komma med förslag. Men det föll inte i god jord hos det största partiet i regeringsunderlaget. 
– Jag uppskattar inte att man försöker kringgå oss, säger Tobias Andersson (SD) till DN.

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) kallade idag till presskonferens för att tala om nya beslut för etablering av mer havsbaserad vindkraft. Nyheten var en ny utredning som ska titta på hur processerna för tillstånd kan bli effektivare och snabbare.

– På regeringsamanträdet imorgon (torsdag) tillsätts alltså en utredning som får i uppdrag att ta fram ett mer effektivt regelverk för havsbaserad vindkraft, vi vill helt enkelt öka takten i utbyggnaden av den havsbaserade vindkraften och vi vill att den här utredaren ska föreslå hur prövningen av de här tillståndsprocesserna kan bli mer samordnad, modern och effektiv, sa Romina Pourmokhtari.

Tillstånden och processerna som finns idag, beskrev klimat- och miljöministern som en ”snårskog”.

– Den viktigaste delen av utredarens uppdrag är att det ska gå att få ensamrätt för etablering av vindkraft i ett område i havet i ett tidigt stadie. Idag kan olika aktörer söka om tillstånd på samma plats och det innebär att vissa företag tvingas projektera, göra undersökningar och ta fram ett underlag som krävs för att sedan konkurrera om den platsen med andra – och det är något som är väldigt kostsamt, inte bara för aktörerna utan också för staten som ska handlägga alla dessa tillstånd.

SD kritiska

Utredaren ska också titta på möjligheten att inrätta ett anvisningssystem, som kan underlätta utbyggnad av vindkraft i särskilt lämpliga områden. Men utredningen var inte förankrad hos Sverigedemokraterna, vilket fick Tobias Andersson (SD) att ryta ifrån i DN.

– Jag uppskattar inte att man försöker kringgå oss för att pusha den här vindkraftsagendan som man gör. Vi tycker naturligtvis att det här är något som berör Tidöprojektet, eftersom det har så tydlig bäring på energiområdet, säger han till tidningen.

Energipolitiken är ett av de områden där partierna i regeringen ska samarbeta med Sverigedemokraterna, enligt Tidöavtalet.

Läs mer: 

Ministern: Frustrerande debatt om mer vindkraft

Vindkraft till havs kan vara ödesdiger för småfåglar

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV