Radar · Djurrätt

Vindkraft till havs kan vara ödesdiger för småfåglar

Vindkraftverk i Öresund mellan Köpenhamn och Malmö.

Inte bara rov- och sjöfåglar kan råka illa ut när vindkraftverk kommer i deras väg. Även småfåglar riskerar att drabbas, och forskaren Martin Green föreslår att man under flyttsäsong släcker kraftverkens belysning.

Fåglars interaktion med vindkraftverk är ett välkänt problem, men forskningen har mest handlat om hur rovfåglar och sjöfåglar drabbas. Det är inte lika enkelt att få reda på hur mindre fåglar kan råka illa ut, eftersom det rent praktiskt är svårt räkna hur många småfåglar som först krockar med konstruktionerna och sedan landar i vattnet. Det säger Martin Green på Lunds universitet, som länge forskat om hur vindkraft påverkar fågellivet, till Vetenskapsradion

Det går dock att dra lärdom av erfarenheterna från när Öresundsbron var ny.

– Det ramlade faktiskt ner tusentals småfåglar på vägbanan. Vi vet inte om det här skulle kunna ske med vindkraftverk till havs också, men det är inte orimligt att det skulle kunna ske, säger Martin Green till radion.

Till exempel kan det hända att fåglarna möter sämre väder längs vägen över havet, och då dras till upplysta vindkraftverk. För att undvika sådana scenarion skulle man kunna välja att släcka kraftverkens belysning under flyttsäsongen, tror Green, som sa till SVT i december att vindkraft till havs absolut kan samsas med fåglar och annan biologisk mångfald, bara man ”tänker till i förväg och bygger på rätt platser”. 

Läs mer:

Fågelmatning kan hålla småfåglar friskare

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV