Radar · Djurrätt

Fågelmatning kan hålla småfåglar friskare

Ett dukat fågelbord kan hjälpa småfåglar såsom blåmesar att bättre bekämpa infektioner.

Att mata småfåglarna under vinterhalvåret hjälper inte bara till att hålla dem mätta. Det kan också hjälpa dem att bättre klara infektioner, visar ny forskning från Lunds universitet.

Småfåglar som övervintrar i Sverige har en förmåga att kunna sänka sin kroppstemperatur med flera grader under vinternätterna. Detta gör att de sparar energi. Men om de samtidigt utsätts för en infektion så höjs kroppstemperaturen och de gör istället av med viktig energi.

– Vi undersökte hur födotillgången under vintern påverkar balansgången mellan att hålla en låg kroppstemperatur för att spara energi, och möjligheten att höja kroppstemperaturen för att bekämpa infektionen, säger Hannah Watson, biolog vid Lunds universitet, i ett pressmeddelande.

Det visade sig att fåglarna som blev matade under vintern inte behövde sänka sin kroppstemperatur under natten lika mycket som fåglar utan tillgång till foderbord. Energin de samlat på sig räckte till en högre nattemperatur.

Mer energi till feberreaktion

När fåglarna sedan utsattes för en simulerad infektion hade alla fåglar i princip samma febertemperatur. De fåglar som inte haft tillgång till extra mat blev alltså tvungna att använda mer energi för att bekämpa infektionen och kunde inte hushålla med energin på samma sätt som vanligt.

– Vi förväntade oss att fåglar som hade tillgång till fågelmatare skulle ha mer energi för att bekämpa en infektion och att de därför skulle visa en starkare feberrespons. Men våra resultat visar det motsatta – fåglarna som inte hade tillgång till en pålitlig födokälla reagerade starkast på en infektion. Detta för att uppnå samma febertemperatur som fåglar med extra mat, säger Hannah Watson.

Fågelmatning kan också utsätta fåglar för fler infektioner på grund av smittspridning. Men detta skulle kunna göra deras immunförsvar mer tolerant mot en ny infektion.

– Många människor tycker om att mata fåglar. Vår studie visar att detta kan ha en positiv inverkan på våra småfåglars förmåga att bekämpa en infektion, säger Hannah Watson.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV