Radar · Inrikes

Åklagare och regioner vill överklaga mildrad dom i muthärva

Region Skåne har tillsammans med Västra Götalandsregionen stämt in i kritiken mot hovrättens dom i den så kallade Vårdexpressenhärvan.

Nyligen sänkte hovrätten straffen för tre personer som dömts i den så kallade Vårdexpressenhärvan. Både åklagare och de två berörda regionerna kräver nu att fallet tas upp i Högsta domstolen.

I april 2022 dömdes tre åtalade män till fängelsestraff på mellan två och tre år för bland annat mutbrott i samband med Region Skånes it-upphandling. Upphandlingen gällde ett AI-verktyg som fått namnet Vårdexpressen och som skulle effektivisera vården. Även Västra Götalandsregionen och Region Dalarna upphandlade systemet, men i början av 2020 avslöjade SVT en korruptionshärva kring bolaget Vårdinnovation och upphandlingsprocessen med Region Skåne. 

Ett år efter fängelsedomarna sänkte hovrätten straffen till dagsböter i stället för fängelse för två av de åtalade, Vårdinnovations tidigare vd Damon Tojjar och en före detta regionanställd. En tredje person frikänns helt. I går tisdag rapporterade Upphandling 24 att åklagarna Thomas Forsberg och Johan Lindmark begärt att Riksåklagaren överklagar hovrättsdomen. De båda beskriver domen som ”överraskande och med orimlig tolkning av bevisen”.
I dag har även Region Skåne och Västra Götalandsregionen uttryckt att man vill att målet ska upp i högsta instans, enligt SVT

I ett dokument, undertecknat av regiondirektörerna Lars-Åke Rudin och Håkan Sandahl, som SVT tagit del av, står att ”[h]ovrättens dom riskerar, om den vinner laga kraft, att ge ett signalvärde att det är förenat med låg risk för en tjänsteperson att uppsåtligen manipulera utfallet av en upphandling”. 

Läs mer:

Domstol avlyssnades: ”Oerhört allvarligt”