Startsida - Nyheter

Radar · Miljö

Aktivisten: ”Viktigt att hamna i de här känslorna nu, innan det är försent”

Karsten Warholm anser att den klimatprotest som skedde under Diamond league-tävlingen på Stockholms stadion var ”idiotisk” - men får mothugg av Frida Sundblad, en av aktivisterna som störde loppet.

Efter att löpare bröt Återställ våtmarkers banner under slutspurten till ett 400 meter häcklopp på Stockholms stadion, beskrev löparen Karsten Warholm aktionen som idiotisk. Men Frida Sunblad, en av aktivisterna på plats, är nöjd. 
– Det är viktigt att vi hamnar i de jobbiga känslorna nu, när vi fortfarande har tid, säger hon.

Det var när löparna närmade sig mål på Stockholms stadion på lördagen något som aldrig tidigare skett på en sportarena i Sverige var ett faktum. Istället för att ostört passera mållinjen tvingades flera löpare bryta två banderoller med texten Återställ våtmarker, som fyra klimataktivister höll upp. En av dem var Frida Sundblad, 39-årig ingenjör som jobbar med energilagring.

Syre: Hur kommer det sig att ni bestämde er för att gå in på evenemanget? 

– Det är viktigt att nå ut till så många som möjligt och synas i så många kanaler som möjligt och även sportevenemang kommer att bli påverkade av klimatkatastrofen, det kommer att slå över hela samhället. Det är viktigt att vi inser det, att ingen zon är skyddad.

Syre: Gick det som planerat? 

– Det var viktigt för oss att ingen skadade sig och det gjorde ingen, vi har fått ut budskapet om att torvbrytning måste förbjudas i Sverige.

Syre: Löparbanan där favorittippade Karsten Warholm sprang var inte täckt av en banner. Fanns det en tanke bakom det?

– Nej, det var så det blev i den stunden. Tanken var att störa loppet som sådant.

Frida Sundblad i samband med aktionen på Stockholms stadion. Foto:Pressbild från Återställ våtmarker.

Syre: Hur ser du på idrottsmännens reaktioner, de beskriver det som idiotiskt och värdelöst?

– Jag tänker att det är viktigt att vi hamnar i de här starka och jättejobbiga känslorna nu, när vi fortfarande har tid att agera för att på något sätt minska skadorna av klimatkrisen, än att vi hamnar i det senare när det i princip är försent.

Syre: Hur känns det att ta del av de negativa reaktionerna? 

– Det är så klart jobbigt, men jag gör det för att jag upplever att den här akutheten kring katastrofen inte riktigt kommer fram. Vi har så mycket information och så många uttalanden och så många forskarrapporter, ändå inser man inte det totala allvaret i det hela. Därmed blir en sådan här grej mer proportionerlig mot allvaret av situationen.

– Det är jätteviktigt att säga ifrån och inte acceptera den passivitet som finns hos makthavarna. Vi måste göra något här och nu och det tror jag framgår när man gör en sådan här störande aktion, där man riskerar saker och hamnar i obekväma situationer.

Syre: Klimat- och miljöminister Romina Pourmaktari (L) skriver i ett mejl till tidningen Expressen att ”det riskerar att skapa splittring och polarisering i en fråga som det redan finns ett brett stöd för hos allmänheten”, hur ser du på resonemanget? 

– Om det finns ett stöd varför gör de då inte något med det här stödet i ryggen för att faktiskt bromsa klimatkatastrofen, varför ser vi inte enkla åtgärder som att förbjuda torvbrytningen och återställa våtmarker som skulle ha lite påverkan på samhället och ändå väldigt positiv påverkan för klimatet.

Syre: Ni har blockerat motorvägar, kastat målarfärg på konst, stormat Let’s dance och nu detta, vad väntar härnäst?

– Imorse började vi med att stänga ned torvbrytningen i Sverige och det kommer fortgå hela juli månad, vi kommer att ställa oss ivägen för maskiner och gräva igen diken med mera för att blockera torvbrytningen.

Läs mer:

Han välkomnade sitt fängelsestraff

SD-kopplad profil: ”Avrätta Återställ våtmarker-aktivister”

Klimataktivist: ”Det känns som att lagföringen är en beställning”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV