Radar · Miljö

Experterna efter Macrons klimattabbe: ”Verklighetsfrånvänt”

President Macron talar till det franska folket på nyårsafton.

På hemmaplan mobbas president Macron för aningslöshet om klimatet, efter en obetänksam formulering i nyårstalet till nationen. I dag välkomnade han Sverige som ordförande i EU:s ministerråd – och han har intresset för kärnkraft gemensamt med den nya statsministern. 

Det nya året innebär också att Sverige tar över rollen som ordförandeland i EU:s ministerråd. Som en del i detta besökte statsminister Ulf Kristersson i dag Paris för ett möte med Frankrikes president Emmanuel Macron, för att dra upp riktlinjerna för det europeiska samarbetet det kommande halvåret. Under ett pressanförande med de bägge statsöverhuvudena nämndes föga oväntat Ukraina, energikris och klimatet som högprioriterade områden.

Herrar med klimatutmaningar
Herrar med klimatutmaningar. Bild från dagens presskonferens, Ulf Kristersson och Emmanuel Macron. Foto: Francois Mori/TT/AP

Tidigare hade Ulf Kristersson också pratat om samarbetet mellan Frankrike och andra länder i kärnkraftsfrågan – Frankrike är ett av få länder i världen som tillverkar kärnkraftsreaktorer.

– Sverige behöver köpa minst två kärnkraftsreaktorer, sa Ulf Kristersson till Aftonbladet.

"Vem kunde ana?"

Samtidigt har den franska kärnkraften dragits med stora problem under året, med stillastående reaktorer under sommarens värmebölja. Dessutom trampade Macron i klimatklaveret under sitt nyårstal till nationen. Vid en återblick på året frågade han retoriskt:

”Vem hade kunnat förutspå en sådan inflationsvåg? Eller klimatkrisen, med spektakulära följder i vårt land så sent som i somras?”

Sedan talade han länge och väl om vikten av att arbeta mer, tills han mot slutet återupptog temat genom att konstatera att ”klimatomställningen är ett slag vi måste vinna”, skriver Le Monde.

Häpen expertis

Presidentens ordknapphet om klimatkrisen, och att den skulle kommit som lite av en blixt från klar himmel, fick flera experter att kalla Macron för världsfrånvänd.

– Det är ett historielöst uttalande. Det hade kunnat göras på 80-talet, inte 2022, sa Magali Reghezza-Zitt, geograf och medlem i Frankrikes klimatråd, till Franceinfo.

Till samma tidning säger Geologen Gonéri Le Cozannet att han först trodde att det hela var taget ur kontext.

– Sedan läste jag och jag tyckte det var rätt fantastiskt. Vi har hunnit få sex rapporter från IPCC, COP27, varningar sedan 70- och 80-talen… Det går inte att säga att det inte gick att förutse. 

Läs mer: 

Sverige exporterar mest el – fransk kärnkraft klarar inte värmen