Radar · Nyheter

Naturnära folkfest med gränsöverskridande musikmix

På torsdag är det dags för årets Urkult.

Den 27:e upplagan av Urkult inleds i dag torsdag, då byn Näsåker i Ångermanland fylls av människor och musik i alla former.

Den 3 augusti inleds årets Urkult-festival, som sedan 1995 har lockat besökare till det inre Ångermanland med livemusik från olika delar av världen. Årets musikprogram blandar friskt bland genrer och stilar, allt från nordisk folkmusik till experimentell klubbmusik och progressiv rock. Många grupper och artister har ett eklektiskt anslag, där det traditionella kombineras med nyskapande stilar från flera länder och rör sig över genrer som reggae, klezmer, balkan, hiphop, soul, folk, rock, alternativ pop och elektronika.

Anita Kevin, aka DJ Turkana, spelar enligt programmet "vänsterorienterad afrikansk-femme-elektronisk, icke-normativ techno och undergroundmusik"
Anita Kevin, aka DJ Turkana, spelar enligt programmet "vänsterorienterad afrikansk-femme-elektronisk, icke-normativ techno och undergroundmusik". – Hon följer inte det vanliga mönstret för vad dj:s brukar spela inom mainstream, förklarar Karolina Parkman. Foto: Kibuuka Oscar

Till årets upplaga väntas uppåt 6000 betalande besökare, och räknar man även in barn, volontärer och stödpersoner i byn Näsåker så kommer totalt runt 10 000 personer att delta i festivalen, som av arrangörerna beskrivs som en ”glädjesprudlande kulturell folkfest”.

– Den representerar så många kulturer, och det är en så öppen och positiv stämning, med mycket naturkärlek. Det är en väldigt kärleksfull festival, som är otroligt inkluderade både musikaliskt och socialt, alla är välkomna oavsett ålder, läggning eller bakgrund. Det är en fest för alla, säger Urkults aktivitetsbokare Karolina Parkman.

Läs mer:

Här kan du njuta av semestern i Sverige

Ur Urkults musikprogram:

Beat company – orkester som levererar afro-latinamerikanska rytmer från bland annat Brasilien, Peru och Uruguay.

Dina ögon – hypad Stockholmskvartett som spelar 70-talsgungande folkfunkig soulrock.

Cleo & Ayla – Norrlands hip-hopdrottning möter Malmös dito.

Groupa – veteraner i sammanhanget som sedan 80-talet gått i bräschen för den progressiva nordiska folkmusiken. Gästas på Urkult av sångerskan Sofia Portugal.

Sister Nancy – den första kvinnliga reggae-dancehall-dj:n utlovar “street of Kingston style”.

Víík – folkmusikgrupp som befinner sig i fältet mellan den hypnotiska skandinaviska sångtraditionen, progressiv jazz och alternativ rock.

Radiant Arcadia – en salig mix av nordisk och keltisk folkmusik, judisk klezmer, bulgariska folksånger, mongolisk strupsång och opera, sufisk qawwali, arabiska maqam och Pakistansk qawwali. Musiken framförs dessutom på 14 olika språk.