Energi

Här kan du njuta av semestern i Sverige

Urkult – Ett festligt alternativ i Näsåker.

Under pandemin blev hemester – alltså att semestra på hemmaplan ett populärt begrepp. Nu är pandemin över men hemestrandet fortsätter, och tur är väl det. Förutom att det är roligt att resa runt i Sverige på sommaren så är det också betydligt miljövänligare än flygresor utomlands.
Här tipsar vi om några klassiska semesterpärlor, men också några lite mer udda platser. Trevlig sommar!

Vid gränsen mellan Sverige och Norge, i den norra delen av Dalsland, ligger den största väglösa och obebyggda skogsmarken i södra Sverige. Här finns vackra skogssjöar, lavklädda berghällar och har du tur kanske du kan få syn på en bäver. Flera vandringsleder går genom området och här finns även stugor där man kan övernatta. perfekt för den som vill fly bort från stadens brus och ägna några dagar åt rofylld vandring. 
Mer info: https://www.sverigesnationalparker.se/park/tresticklans-nationalpark/ 

Ta en paddeltur i Vättlefjälls naturreservat
Ta en paddeltur i Vättlefjälls naturreservat. Foto: Steampunk

Vättlefjälls naturreservat

För den som söker naturupplevelser, men på lite mer stadsnära håll, kan Vättlefjälls naturreservat strax utanför Göteborg rekommenderas. Hit tar du dig smidigt med kollektivtrafiken eller med bil på mindre än en timme från centrum. 
Här kan du till exempel hyra kanot och paddla mellan de många sjöarna, plocka bär och svamp och övernatta i vindskydden. Här finns även spår av gamla gårdar från 1600-talet.  
Mer info: https://www.goteborg.com/platser/vattlefjall 

Bermancenter på Fårö
Bermancenter på Fårö. Foto: Sören Andersson/TT

Bergmanveckan på Fårö 26-30 juni

I slutet av juni varje år arrangeras Bergmanveckan på Fårö utanför Gotland, på den plats där den gamle dämon-regissören brukade vistas på somrarna. Förutom visningar och samtal kring klassiska Bergmanfilmer rymmer programmet i år även en cykelsafari i Bergmanland, en kyrkokonsert, samtal med nya intressanta regissörer och ett seminarium om Ingmar Bergmans enda porrfilm (som han skrev manus till men som aldrig spelades in).  
Mer info: www.biljettkiosken.se/bergmanveckan 

Visfestivalen i Västervik 13-15 juli

En av Sveriges äldsta existerande festivaler. Sedan 1966 har besökare varje år kunnat avnjuta visor vid borgruinen i Västervik. I stort sett alla visartister har någon gång spelat här, men också en hel del rock- och popartister. I årets program ryms bland andra Anna Ternheim, Anders “Moneybrother” Wendin, David Ritchard, Jill Jonsson, Victor Norén och Åsa Jinder. Dessutom har Johan Johansson satt ihop “all star”-bandet Fest Totale med bland andra Nino Ramsby, Julia Frej och Lars Demian.
Mer info: www.visfestivalenivastervik.se 

Nedlagd – och återuppstånden
Nedlagd – och återuppstånden. Foto: Wikimedia commons

Ställbergs gruva

Ställbergs gruva är en nedlagd gruva i Bergslagen som har fått nytt liv som konstcenter. De vill, med sina egna ord, vara ”en plats där världsrymden och världsmarknaden bor granne med gråärtens rötter och klangen i en maskinhall”.
Den 1 juli anordnas konserter med artisterna Amina Hocine och L.T. Fisk, samma dag kan man också se föreställningen Tibrosamlingen där Johan Forsman och Anders Paulin utforskar världen genom Tibro. Ytterligare musik blir det den 19 augusti då Mattias Risberg, tillsammans med ett antal namnkunniga musikanter, uppför verket Larmet som vände oss ryggen. 
Mer info: www.stallbergsgruva.se 

Stockholm Pride – Nordens största pridefestival
Stockholm Pride – Nordens största pridefestival. Foto: Stina Stjernkvist/T

Stockholm Pride 2023 31 juli - 6 augusti

För den som bor i Stockholm och vill semestra på hemmaplan, eller för den som vill göra en utflykt till huvudstaden i sommar, är såklart Prideveckan ett måste. Nordens största pridefestival firar 25 år i år och har vuxit till att bli ett av de största årliga återkommande evenemangen i Sverige.  Paraden brukar följas av en halv miljon åskådare och hela veckan är späckad av intressanta samtal, workshops, musik och mycket mer.
Mer info: www.stockholmpride.org 

Ett rum med utsikt
Ett rum med utsikt. Foto: Treehotel

Trädhotellet i Harads utanför Luleå

Om du letar efter ett annorlunda boende så kanske det här kan vara något för dig. Trädrummen är unikt designade av några av Skandinaviens främsta arkitektekter, de är belägna 4-6 meter över marken och med utsikt över Luleälven. En del i konceptet är också att göra så minimalt avtryck på naturen som möjligt och därför avsätts stora resurser för att hitta hållbara bygg- och energilösningar. Blir du hungrig kan du äta i Treehotel Guesthouse som är inredd i en genuin 1930-50-talsmiljö.  
Mer info: www.treehotel.se 

Urkultfestivalen 3-5 augusti

Urkult är en av de riktigt klassiska alternativa svenska festivalerna. Under tre dagar samlas människor och kultur från hela världen vid Nämforsen i Näsåker. Förutom musik bjuder Urkult också på barnteater, poesi, kurser, hantverk, verkstäder och ekologisk mat. Allting invigs med eldnatten som är en unik föreställning med trummor, sång, dans och eld. På festivalen i år spelar bland andra Cleo & Ayla, Dina ögon och den kurdiska världsartisten Ali Dogan Gönültas.  
Mer info: www.urkult.se 

Gaissi – fjällvandring i Sápmi

Längtar du efter att vandra i fjällen, se renar ströva fritt och få en inblick i samisk kultur? Då kan den här vandringsturen vara något för dig. Vandring startar vid Torneträsk station och går sedan uppåt mot kalfjället. Längs vägen får man bland annat tillfälle att beskåda utsikten från berget Nagirvárri och äta en lunch bestående av råvaror tillagade från naturens eget skafferi. Vandringarna sker på måndagar, onsdagar och lördagar varje vecka från juni till september. 
Mer info: www.kirunalapland.se/aktiviteter/gaisi-fjallvandring-sapmi/