”Det är bedrövligt att regeringen får underkänt av det Klimatpolitiska rådet”; lyder en av reaktionerna på rådets årliga granskning av regeringens politik gällande klimatmålen, som presenterades på onsdagen.
Sverige kommer att missa klimatmålen om inte regeringen vidtar kraftfulla åtgärder för att minska utsläppen och Sveriges klimatpolitik tappade tempo under hela 2022. Det visar Klimatpolitiska rådets rapport, som lanserades den 29 mars.
Enligt WWF Världsnaturfonden är nuvarande klimatpolitik ”helt otillräcklig” och organisationen har nu överlämnat en lista med 37 klimatåtgärder till Klimat- och näringslivsdepartementet.
– Klimatomställningen innebär en gigantisk möjlighet för Sverige och svenska företag. Tack vare den sker just nu en återindustrialisering av Sverige och det skapas tusentals nya jobbtillfällen.
Klimatomställningen är också en chans för städer och samhällen att skapa trygga och attraktiva livsmiljöer, säger David Mjureke, klimatexpert på WWF, i ett pressmeddelande.
37 punkter för omställning
Syftet med de 37 åtgärderna är att påskynda Sveriges klimatomställning. I topp finns att inrätta styrmedlet Landsbygdsavtal, som till exempel kan innebära satsningar på kollektivtrafik i glesbygd, grannskapskontor och förstärkt digital tillgänglighet.
– Lösningarna och teknikerna för att klara klimatutmaningen finns redan, men det finns ingen enskild klimatåtgärd som löser alla problem – tvärtom krävs ett stort antal politiska beslut och betydande beteendeförändringar inom samtliga sektorer, fortsätter han.
Karin Pleijel, miljö- och klimatkommunalråd i Göteborgs rödgröna styre, säger i en kommentar till Syre:
– Det är bedrövligt att regeringen får underkänt av det Klimatpolitiska rådet. Det är uppenbart att regeringen inte klarar sitt jobb. Nu är det viktigare än någonsin att Göteborg och andra städer i landet kliver fram och driver på i klimatarbetet.
MP kallar det ett klimatsvek
Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi uppmuntrar människor att skriva under uppropet Klimatsveket.
”År 2023 har vi en regering i Sverige som för en politik som medvetet ökar Sveriges utsläpp. Jag vill understryka hur allvarligt det här är: veckan efter IPCC-rapportens nödrop om att vi måste sänka utsläppen.”
Hon menar att Klimatpolitiska rådets rapport gör det tydligt att regeringen inte planerar för att Sverige ska nå sina klimatmål.
”Är du, likt jag, förbannad över den här regeringens obefintliga klimatpolitik? Skriv under vårt upprop för att kräva förändring”, avslutar hon inlägget.
”Goda möjligheter att nå målen”
Enligt branschorganisationens Transportföretagens egna beräkningar finns goda möjligheter för transportsektorn att nå klimatmålen.
Marcus Dahlsten, vd på Transportföretagen hänvisar till att regeringen i sin klimathandlingsplan ”ska svara upp emot hur klimatmålen ska nås om reduktionsplikten sänks till EU-miniminivå, när det andra löftet är att sänka kostnaderna för drivmedel”.
Reduktionsplikten syftar till att minska växthusgasutsläpp från vissa fossila drivmedel.
– Dagens nivåer slår hårt mot transportsektorn, men regeringens aviserade sänkning av reduktionsplikten är onödigt offensiv. Vi har sedan länge efterfrågat en nystart och en framtida balanserad plikt som, tillsammans med ambitiösa satsningar på elektrifiering, tar oss närmare att nå våra klimatmål inom EU och nationellt.
Kristersson ta på ledartröja
Biståndsorganisationen Oxfam kallar rapporten ”en hård dom”.
– För första gången på 20 år leder svensk politik till ökade utsläpp. Det är helt oförlåtligt mitt i en brinnande klimatkris. Regeringen sviker svenska folket och världen, och underminerar förtroendet för vår demokrati genom att föra en politik som inte når målen. Hur ska Sverige kunna försvara sig inför alla de människor vars liv förstörs av klimatkrisens katastrofala konsekvenser? Statsminister Ulf Kristersson behöver ta på sig ledartröjan, säger Hanna Nelson, policychef Oxfam Sverige, i ett pressmeddelande.
Hon pekar på att styrningen av myndigheter inte fungerar samt att samordningen och arbetet måste prioriteras.
– Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtaris svar handlar om satsningar inom enstaka sektorer och matchar inte det behov av en stor och genomgripande systemförändring som rapporten visar på.
”Rådet underkände S/MP”
Bland många kritiska kommenterar på Twitter finns också de som pekar åt andra håll.
Susanna Silfverskiöld, skribent på den marknadsliberal tankesmedjan Timbro, twittrar: ”Innan den samlade vänstern går loss på Klimatpolitiska rådets bedömning av regeringens politik kan det vara bra att veta att rådet underkände och sågade S/MP-regeringens klimatpolitik också. Sprid nu så vi har rätt fakta i debatten.”
Hon får mothugg av bland andra Ola Spännar, medgrundare av klimatdata-plattformen Klimatkollen.se.
”Du har rätt i att Klimatpolitiska rådet kritiserade även S-regeringen. Gäller även MP/S-regeringen innan dess. Det är en seriös och viktig institution. Därför viktigt att lyssna på vad de säger och ta kritiken på allvar.”
Läs mer:
Klimatpolitiska rådet: ”Otroligt svårt” att nå 2030-mål