Radar · Mänskliga rättigheter

Talibanerna stryper kvinnors rättigheter ytterligare

Amanah Nashenas, en 45-årig lärare i Afghanistan samlar in böcker i december 2022.

Talibanregimen fortsätter att plocka bort rättighet efter rättighet från kvinnor i Afghanistan. På lördagen kom beskedet om att kvinnor nu förbjuds att skriva antagningsprov till universitet.

Förbud mot att arbeta på de flesta arbetsplatser, delta i undervisning på universitet och besöka allmänna platser som parker, nöjesfält och badhus. Sedan talibanerna tog över makten i Afghanistan i augusti 2021 har kvinnors rättigheter begränsats hårdare och hårdare.

TT rapporterar att talibanregimen på lördagen gick ut med ännu ett förbud: Kvinnor ska förbjudas från att skriva antagningsprov till universitet.

"Allvarlig kvinnorättskris”

Talibanerna har tidigare strypt kvinnors rättigheter till universitetsundervisning, både på privata och statliga skolor. Anledningen är att kvinnor och män inte ska beblanda sig, enligt Nina Mohammed Nadim, talibanernas utrikesminister.

Förra veckan uppmanade en FN-delegation, som nyligen besökt Afghanistan, talibanstyret att vända utvecklingen.

– Det som händer i Afghanistan är en allvarlig kvinnorättskris och en väckarklocka för det internationella samfundet. Det visar hur snabbt årtionden av framsteg när det gäller kvinnors rättigheter kan vändas på några dagar. UN Women står med alla afghanska kvinnor och flickor och kommer att fortsätta att förstärka deras röster för att återfå alla sina rättigheter, sade UN Womens chef Sima Bahous efter besöket.

”Regeringen måste uttala sig”

I början av december gick Migrationsverket ut med beskedet om att de stoppar alla utvisningar av afghanska kvinnor och flickor, på grund av den senaste tidens begränsningar av deras rörelsefrihet och andra rättigheter.

– Vi ser idag en betydande påverkan på deras möjligheter att försörja sig, få tillgång till vård och utbildning och att söka skydd undan våld. Vi bedömer att situationen för kvinnor i Afghanistan innebär att deras grundläggande mänskliga rättigheter kränks, till den grad att det är att betrakta som förföljelse. Afghanska kvinnor ska därmed, oavsett andra omständigheter, bedömas som flyktingar och beviljas uppehållstillstånd, sade Carl Bexelius, rättschef på Migrationsverket i ett pressmeddelande i samband med beskedet.

Men med tanke på den senaste tidens utveckling bör Sverige göra mer för Afghanistans kvinnor, menar kvinnorättsaktivisten Lauren Mir.

– Det är bra att kvinnor har fått uppehållstillstånd, men regeringen måste uppmärksamma situationen mer. Jag vet inte varför Sverige är så försiktiga med att uttala sig om talibanerna. Man hör mycket om det som händer i Iran, men de afghanska kvinnorna nämns inte lika mycket. Man måste vara tydligare med att talibanerna är en terroristgrupp, säger hon till Syre.

Läs mer:

FN uppmanar talibanstyret att ge afghanska kvinnors rättigheter åter

Hon älskar fotboll – men stoppas av talibanerna

Beskedet: Inga fler utvisningar av afghanska kvinnor

Förtvivlade kvinnor stoppas vid universitet

Talibaner förbjuder kvinnor på gym och badhus

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV