Radar · Mänskliga rättigheter

Beskedet: Inga fler utvisningar av afghanska kvinnor

Nu stoppar Migrationsverket utvisningar av kvinnor och flickor till Afghanistan.

I dag gick Migrationsverket ut med beskedet om att alla afghanska kvinnor som söker uppehållstillstånd kommer att få det. 
– Fantastiskt, säger kvinnorättskämpen Lauren Mir, som har demonstrerat för att uppmärksamma situationen i Afghanistan i över ett år.

På tisdagseftermiddagen rapporterade TV4-nyheterna om att alla kvinnor och flickor som söker uppehållstillstånd i Sverige kommer få sina ansökningar beviljade.

”Att betrakta som förföljelse”

Anledningen är att situationen har förvärrats för kvinnorna i landet sedan talibanerna tog över makten. Den senaste tiden har kvinnors rättigheter och rörelsefrihet begränsats ytterligare. Förra månaden kom även en uppmaning från talibanrörelsens högsta ledare om att tillämpa sharialagstiftning fullt ut i hela landet.

– Kvinnors och flickors rörelsefrihet och andra rättigheter har begränsats avsevärt i Afghanistan, med ytterligare försämringar den senaste tiden. Vi ser idag en betydande påverkan på deras möjligheter att försörja sig, få tillgång till vård och utbildning och att söka skydd undan våld, säger Carl Bexelius, rättschef på Migrationsverket i ett pressmeddelande.

Han fortsätter:

– Vi bedömer att situationen för kvinnor i Afghanistan innebär att deras grundläggande mänskliga rättigheter kränks, till den grad att det är att betrakta som förföljelse. Afghanska kvinnor ska därmed, oavsett andra omständigheter, bedömas som flyktingar och beviljas uppehållstillstånd,.

Kvinnorättsaktivisten Lauren Mir
Kvinnorättsaktivisten Lauren Mir. Foto: Privat

Migrationsverkets nya bedömning innebär att kvinnor från Afghanistan som redan har fått avslag på sin asylansökan kan ansöka om en ny prövning.

”Fantastiskt”

Kvinnorättskämpen Lauren Mir har länge demonstrerat för att uppmärksamma situationen för kvinnorna i Afghanistan. Hon tycker att beskedet är ”helt fantastiskt”.

– Jag hade inte förväntat mig det här. Vi har haft diskussioner med regeringen och protesterat mot utvisningarna i ett år och fyra månader. Det här var verkligen goda nyheter, jag är väldigt glad.

Varför är det här ett viktigt besked?

– Det är viktigt att vi står upp för kvinnorna i Afghanistan och skyddar dem, för de terroriseras konstant. För två-tre veckor sedan gick de ut med att kvinnor i Afghanistan inte ska få besöka parker eller gym. Det kommer fler och fler strikta lagar för kvinnorna. Det här betyder väldigt mycket.

Läs mer:

Nu höjs röster för kvinnor och minoriteter i Afghanistan