Radar · Mänskliga rättigheter

Rättsosäkerhet och missförhållanden på fängelser i El Salvador

Militär patrullerar i Soyapango, El Salvador i slutet av december.

Överfulla fängelser, dödsfall i häkten och omfattande rättsosäkerhet. En läckt databas visar på grova överträdelser under det tio månader långa undantagstillståndet i El Salvador.

I mars 2022 införde El Salvador undantagstillstånd, som innebär att människor kan gripas utan krav på formell arresteringsorder. Undantagstillståndet inleddes efter att gängvåldet ökat i landet och är en del i vad president Nayib Bukele beskriver som ett ”krig mot den organiserade brottsligheten”.

För två veckor sedan förlängdes undantagstillståndet för tionde gången och har därmed snart pågått under ett års tid. Enligt myndigheter har över 61 000 personer frihetsberövats sedan mars 2022.

Allvarliga kränkningar

I en läckt databas, som organisationen Human rights watch nu har kommit över, finns en lista som innehåller namn, ålder och kön på personer som åtalades mellan mars och augusti 2022 Den innehåller också information om brotten som personerna anklagats för och i vilken stad de greps. Enligt uppgifter till Human rights watch ska den läckta databasen tillhöra ministeriet för allmän säkerhet i El Salvador.

”Databasen indikerar att tusentals människor, inklusive hundratals barn, har arresterats och anklagats för brett definierade brott som bryter mot fångars grundläggande rättegångsgarantier och försvårar utsikterna till rättvisa för offer för gängvåld”, skriver organisationen på sin hemsida.

– Den här läckta databasen visar på allvarliga kränkningar av mänskliga rättigheter, som har begåtts under undantagstillståndet, säger Tamara Taraciuk Broner, tillförordnad direktör för det amerikanska området på Human rights watch i ett uttalande.

Hon fortsätter:

– Enligt uppgifterna har myndigheter i El Salvador på ett omänskligt sätt packat fångar, varav hundratals barn, på överfulla anstalter, samtidigt som de har gjort väldigt lite för gängvåldets offers möjligheter till rättvisa.

Bekräftar tidigare information

Databasen stärker också uppgifter som organisationen tidigare har kommit över om missförhållanden såsom överfulla fängelser och personer som dör i häktet.

En rapport som Human rights watch och organisationen Cristobal publicerade i december pekade ut en lång rad kränkningar av mänskliga rättigheter som begicks under undantagstillståndets första månader, bland annat godtyckligt frihetsberövande, tortyr och misshandel av fångar, dödsfall i fängelserna och övergrepp under rättsprocesser. I vissa fall vägrade poliser också att ge information om var fångarna befann sig till deras närstående.

Hundratals människor utan koppling till gängvåld har frihetsberövats och i många fall tycks arresteringarna ha baserats på personernas socio-ekonomiska bakgrund, enligt organisationerna.

– Dessa nya rön stöder slutsatserna i våra rapporter om omfattande kränkningar av mänskliga rättigheter, säger Cristosals vd Noah Bullock, i ett uttalande om den läckta databasen.

Läs mer:

50 000 gripna i ”krig” mot salvadoranska gäng

Rätten till vatten – en kamp mellan fattiga och rika i El Salvador

Kritik mot salvadoransk militär på gatorna

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV