Radar · Utrikes

50 000 gripna i ”krig” mot salvadoranska gäng

Poliser kroppsvisiterar en man under en sökinsats efter gängmedlemmar i Soyapango utanför San Salvador den 16 augusti.

Totalt omkring 50 000 misstänkta gängmedlemmar uppges ha gripits i El Salvador sedan president Nayib Bukele inledde vad han beskriver som ett krig mot den organiserade brottsligheten.

Regeringen begärde under tisdagen en förlängning av det undantagstillstånd som möjliggör massgripanden utan krav på formell arresteringsorder.

Undantagstillståndet trädde i kraft i mars och har därefter förlängts månad för månad. Så blev det även denna gång, då 66 av de 84 ledamöterna i landets parlament godkände regeringens begäran om förlängning till i mitten av september.

Det centralamerikanska landet har också kraftigt skärpt straffen för medlemskap i gäng. Presidenten har beordrat byggandet av ett nytt stort fängelse för att kunna låsa in alla gripna.

Människorättsgrupper har larmat om godtyckliga gripanden av flera personer, varav en del minderåriga, som saknar gängkopplingar.

El Salvador, där fattigdomen är utbredd och de ekonomiska klyftorna stora, har haft allvarliga problem med gängkriminalitet och grovt våld under årtionden.