Radar · Miljö

Rebellmammor informerade om torvfri odling

Annelie Ängdervik var en av rebellmammorna som informerade om torvens påverkan på klimatet och torvfria odlingsalternativ under informationskampanjen på lördagen.

Under lördagen stod fem rebellmammor utanför en odlingsbutik i Partille för att informera odlare om torvens påverkan på klimatet.
– Det blev jättebra samtal och få visste om detta med torv, säger Annelie Ängdervik, en av rebellmammorna.

Vikten av att återställa våtmarker och att torv har en enorm klimatpåverkan har blivit alltmer uppmärksammat det senaste året.

– Samtidigt så verkar det som att många inte har förstått varför och hur mycket koldioxidutsläpp som torrlagda våtmarker står för egentligen: 25 procent av alla våra utsläpp, alltså lika mycket som personbilstrafiken, säger Annelie Ängdervik, en av rebellmammorna från Extinction rebellion som under lördagen deltog i informationskampanjen.

Utanför en större odlingsaffär i Partille så stod hon och fyra andra mammor och frågade om de fick bjuda på hembakade, veganska bullar och blåbärsmuffins och samtidigt berätta lite mer om torv och torvfri jord och hur man kan göra sin egen jord. 

– I jord finns det ju torv, och vilket ställe är då bättre än att stå utanför en affär och berätta om detta nu när det är vår och många vill odla och köpa jord? säger hon.

Torvfri jord finns på de flesta större försäljningsställena, berättar hon.

– Men det är oftast ett alternativ i relation till 50 andra sorter med torv i, tillägger hon.

Positiva samtal

Nästan alla de träffade var positivt inställda.

– Det blev jättebra samtal och det märktes att de flesta odlingsmänniskorna är intresserade. Samtidigt var det väldigt få som visste om detta med torv, säger hon.

Och samtalen gav direktresultat.

– Det var kul att se att så många som kom ut efteråt och glada visade upp att de köpt torvfri jord. Det känns väldigt positivt att det man gör får effekt direkt. Det är visserligen en pytteliten vinst, men man måste få glädjas åt det också, säger Annelie Ängdervik.

Det senaste året har ett annat klimatnätverk, Återställ våtmarker, fört upp frågan om våtmarker och torv på agendan, bland annat med sina blockader av olika vägar. Rebellmammorna har en annan, minde ”störande”, metod för att nå ut med sitt budskap om klimatet.

Stör på annat sätt

Jag tror att alla sätt behövs. Det finns inte ett sätt som är rätt. Man behöver många olika sätt att nå ut, för människor är olika och tar till sig på olika sätt, säger Annelie Ängdevik.

Till de som var intresserade passade rebellmammorna också på att ge ut lappar om sin kommande globala manifestation om två veckor.

– Då är det mammor från 15-16 länder runtom i hela världen som går ut samtidigt. I Göteborg kommer vi sitta i en ring med våra skyltar och det blir tal musik. Det finns olika sätt att störa på och vi kommer att störa i känslor.

Mer information om våtmarker och torv finns bland annat på Naturvårdsverkets hemsida.

Läs mer: 

Kan mammor rädda världen? – Rebellmammor blockerar shoppingstråk

Rebellmammor driver på för starkt avtal som ska skydda haven

Rebellmammor krävde bättre skogsbruk av Svenska kyrkan