Radar · Miljö

Rebellmammor driver på för starkt avtal som ska skydda haven

Medan FN:s medlemsländer förhandlar om ett globalt havsavtal trycker Rebellmammorna och Greenpeace på för att skydda haven.

I ett snöslaskigt Stockholm hade drygt ett 50-tal personer från Rebellmammorna och Greenpeace bildat en korridor utanför UD på morgonen den 23 februari. Till de som gick in och förbi delades ut flygblad med budskapet att Sverige ska kräva starkare skydd för haven.
– Intresset är chockerande lågt, säger rebellmamman Karin Sandén.

”Romina – hur blir det? Det är fråga om livet. Havet behöver ett avtal och det är nu. Och den som förhandlar – det är du.” Så lät en del av en sång som sjöngs utanför Utrikesdepartementet, UD, på morgonen.

– Vi står här för att visa hur viktigt det är att Sverige driver på för ett starkt avtal. Vi vill att minst 30 procent av det öppna havet ska skyddas, säger rebellmamman Karin Sandén.

"Romina Pourmokhtari har sagt att hon ska driva på för ett starkt avtal och det vill vi se", säger rebellmamman Karin Sandén
"Romina Pourmokhtari har sagt att hon ska driva på för ett starkt avtal och det vill vi se", säger rebellmamman Karin Sandén. Foto: Charlotte Wester

Från den 20 februari och in i nästa vecka samlas delegationer från FN:s medlemsländer i New York för att förhandla om ett globalt havsavtal. Avtalet gäller för de delar av havet som inte tillhör enskilda stater. Dessa havsområden utgör två tredjedelar av världshavets yta. I dag är knappt tre procent av det öppna havet skyddat.

Sverige har nyckelroll

I dagens Syre skriver också Rebellmammorna att det behövs ett bindande avtal som ger skydd åt minst 30 procent av dessa hav innan 2030.

”Mängder av marin forskning, bland annat sammanfattad av FN och Greenpeace, visar att hav som lämnas i fred återhämtar sig. Ett friskt hav med friska ekosystem absorberar koldioxid och bromsar därmed klimatförändringarnas hastighet.”

Även Greenpeace var på plats utanför UD med plakat och en person som gjorde en tatuering av den utrotningshotade ålen på sin arm. Foto: Greenpeace Foto:
Närstudie av åltatuering. Foto: Greenpeace  Foto:
Öppna i helskärm
1 / 2

Regeringen skriver på sin webbplats att Sverige som EU-ordförande har en nyckelroll vid mötet och som tillsammans med Europeiska kommissionen företräder EU och dess medlemsstater.

– Globala regler för att begränsa miljöpåverkan och inrätta skyddsområden i världshavet ligger nu inom räckhåll. Sverige har länge arbetat aktivt för att kunna anta globala regler för marina skyddsområden och som ordförande i EU:s ministerråd kommer vi arbeta hårt för att nå en ambitiös överenskommelse, säger utrikesminister Tobias Billström.

Viktiga kompromisser förhalas

Sandra Lamborn, som är ansvarig för havsfrågor på Greenpeace och bevakar förhandlingarna, beskriver att det bitvis är ”ganska segt”

– Man tenderar att fastna i upprepningar av gamla ståndpunkter och förhala viktiga kompromisser. Med bara sex dagar kvar av förhandlingarna finns ingen tid att slösa, säger hon.

Enligt Sandra Lamborn, Greenpeace, har länderna ”lätt att fastna i upprepningar av gamla ståndpunkter och att viktiga kompromisser förhalas”
Enligt Sandra Lamborn, Greenpeace, har länderna ”lätt att fastna i upprepningar av gamla ståndpunkter och att viktiga kompromisser förhalas”. Foto: Greenpeace 

Kan det beslutas om att skydda 30 procent av haven? 

– Det är inget som kommer beslutas om på mötet, men vad som behövs för att förverkliga 30×30 är att rätt förutsättningar för detta tydligt skrivs in i avtalet. Vad Greenpeace krävt i åratal är att en COP (eller partskonferens) under det globala havsavtalet ska ha mandat att skapa, reglera och övervaka marina skyddade områden, då vi menar att detta är den enda möjligheten vi har att uppnå målet.

Hoppas på samtal

Hon säger att en positiv sak är att nuvarande text till avtalet ger partskonferensen mandat att skapa fullt skyddade marina områden.

– Men den här väldigt viktiga delen av texten är emellertid hårt kritiserad av stora fiskenationer, som såklart är superangelägna om att begränsa partskonferensens mandat, så att deras fiskeriverksamheter inte påverkas.

Utanför UD säger Karin Sandén att hon är nöjd med att många kom till aktionen. Trots att det varit svårt att få till samtal med inpasserande, hoppas hon att aktionen lett till samtal. Hon berättar att Rebellmammorna bildades i augusti 2022 och att deras Facebookgrupp nu har nästan 3 000 medlemmar.

– Vi är mammor som delar en stor oro för våra barns framtid. Vi kämpar för fortsatt goda levnadsförhållande för våra barn och för jorden, säger hon.

Läs mer:

Havets framtid är barnens framtid

Trycket ökar på världshaven men globalt avtal skjuts på framtiden

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV