Radar · Basinkomst

Colombias vänsterregering sjösätter ”basinkomst”

Cielo Rusinque är direktör på den colombianska regeringens departement för socialt välstånd.

På lördagen inleds utbetalningarna av en form av basinkomst till hushållen med de lägsta inkomsterna i Colombia. Syfte är att lyfta nära 3 miljoner hushåll ovanför fattigdomsstrecket, och få slut på omfattande hungersnöd i landet.

Tre av tio, eller 15,5 miljoner av Colombias 50 miljoner invånare, lider av matosäkerhet på grund av arbetslöshet, väpnad konflikt och de ekonomiska skador som pandemin orsakat, enligt de senaste siffrorna från FN:s livsmedelsprogram, WFP.

Som Syre tidigare rapporterat utlovade Colombias president Gustavo Petro under valrörelsen en villkorad form av basinkomst till ensamstående mödrar och äldre utan pension motsvarande en halv minimilön. Tidigare ”solidaritetsinkomst” på motsvarande 400 kronor per månad har snarare hållit kvar människor i fattigdom, enligt Colombias första vänsterpresident.

Nu sjösätts det färdiga programmet i ett första steg som omfattar nära 3 miljoner hushåll. Utbetalningarna ska nå de som lever i, eller riskerar, fattigdom och extrem fattigdom. Vid en presskonferens nyligen framhöll Cielo Rusinque, direktör på regeringens departement för socialt välstånd, programmets banbrytande karaktär:

– Vi använder tidigare oprövade instrument för att hitta även de hushåll som får pension eller har inkomster över programmets tröskel.

Inget bistånd

Rusinque beskriver implementeringen av den nya basinkomsten som ett laboratorium, med innovativa metoder där uppgifter i olika myndigheters databaser samkörs med andra officiella källor. Hushållen kan online ta reda på om de omfattas, och med hjälp av en kalkylator själva räkna ut vilken summa de har rätt till, samt få en ny prövning ifall uppgifterna i de officiella registren inte stämmer.

I samband med lördagens lansering kommer Gustavo Petro, presidenten, att hålla i en ”pedagogisk dag” där välfärdsdepartementet ger en introduktion till programmet för de hushåll som omfattas i huvudstadsområdena. Övergången till den garanterade basinkomsten beskrivs som en satsning på värdig inkomst, istället för bistånd.

”Det kommer att skapa förutsättningar för deltagarna att övervinna sårbarhetssituationen, med ett robust institutionellt erbjudande som stärker deltagarnas kompetens genom verktyg som utbildning”, skriver välfärdsdepartementet i ett pressmeddelande.