Radar · Miljö

Kritik mot Sveriges nej till kolinlagring i skog

Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) på väg in till tisdagens EU-möte i Bryssel.

På morgonen möttes EU:s energiministrar för att rösta igenom LULUCF-förordningen, som innebär att varje medlemsland förbinder sig att kompensera för mark- och skogsanvändning genom motsvarande kolupptag. Sverige har dock vänt i frågan och avstod från att rösta för förslaget, vilket har mötts av hård kritik.

Det reviderade förslaget om kolinlagring i skogsmark klubbades igenom under dagens ministermöte i EU. Sveriges regering meddelade i torsdags att man inte kommer att rösta för den så kallade LULUCF-förordningen, men detta påverkade inte utgången av omröstningen. Enligt ett pressmeddelande bedömde regeringen ”att förslaget så som det har slutförhandlats sammantaget innebär betydande inskränkningar i det svenska skogsbruket. Det går därmed bortom det mandat som Sverige tidigare ställt sig bakom.”

Beskedet möttes av förvåning och ilska från flera håll. EU-parlamentarikern Pär Holmgren (MP) menade att det var ett tecken på att regeringen inte ”bryr sig ett dugg om klimatet”, och tidigare lantbruksminister Anna-Caren Sätherberg (S) frågade sig på Twitter vad som händer i den högerkonservativa regeringen. Joakim Söder, tjänstledig pressekreterare för
Miljöpartiet de gröna i EU-parlamentet, ser det faktum att Sverigedemokraternas klimatpolitiska talesperson Martin Kinnunen citerades i pressmeddelandet som en bekräftelse på ”att regeringen och Sverigedemokraterna har ett djupare samarbete inom EU-politiken än vad som framgår av Tidöavtalet”, vilket han skriver om i Klimatgranskaren.

"Lägger sig platt"

Också miljörörelsen har reagerat. WWF anser att regeringens agerande är ”pinsamt” och får medhåll från Greenpeace Sverige. Organisationen Skydda skogen kallar regeringens ställningstagande för ”skamligt och okunnigt” och har skickat en vädjan till regeringen ”att sluta blunda för den gigantiska miljökatastrof som pågår”.

– Att Sverige, som rådande ordförandeland i EU, öppet nu avser att motarbeta en central del i EUs centrala klimatpaket ”Fit for 55” är skamligt, okunnigt, nonchalant och pinsamt. Att rösta nej till den framförhandlade LULUCF-överenskommelsen om inlagring av kol i skogsmarken är att lägga sig platt för skogsindustrins förljugna kampanjer om den svenska skogsbruksmodellens förträfflighet, säger Ulf von Sydow, talesperson i Skydda Skogen, i en kommentar.

Polen var det enda av medlemsländerna som röstade emot förslaget. Ungern och Portugal avstod liksom Sverige från att rösta. 

Artikeln har uppdaterats med att förslaget godkänts.

Läs mer: 

Regeringen motsätter sig EU-förordning om skogsbruk

EU-deal om utsläpp från skog och mark