Radar · Miljö

90 procent av livsmedlen från hav och sjöar hotade

Klimatförändringar och miljöföroreningar hotar nästan alla livsmedel från världens hav och sjöar.

Höjda vattentemperaturer och miljöföroreningar hotar mer än 90 procent av de livsmedel som kommer från hav och sjöar i världen. Det visar en ny studie publicerad i tidskriften Nature.

Så kallad ”blå mat” – livsmedel från hav, sjöar och vattendrag – är en viktig del av matförsörjningen för 3,2 miljarder människor i världen. Men trots att allt mer uppmärksamhet riktas mot olika miljöhot mot hav och sjöar så har lite fokus varit på maten som kommer därifrån.

I en ny studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften Nature skriver forskarna att över 90 procent av livsmedelsförsörjningen från dessa blå källor är hotade i olika grad. Värst drabbade spås stora livsmedelsproducenter i Kina och USA vara.

Samtidigt är sårbarheten störst i utvecklingsländer i Asien, Latinamerika och Afrika, där kapaciteten att svara på miljöhoten är låg.

Sårbarheten ser olika ut i olika länder och forskarna ser sin studie som en utgångspunkt för andra, mer specifika studier. De argumenterar för att den ”blå maten” är en viktig näringskälla för många människor som är ekonomiskt sårbara eller löper risk för näringsbrist. Historiskt sett har den blå maten ofta förbisetts i rapporter, studier och utvärderingar, skriver de.

”Sådana förbiseenden kan leda till policyer som till stor del är baserade på jordbaserade livsmedel, som missar möjligheten att inkludera blå mat i ansträngningarna att bygga ett mer mångsidigt och motståndskraftigt livsmedelssystem. I en värld som står inför allt mer frekventa och allvarliga störningar, spelar blå mat en allt viktigare roll för att undvika mänskliga livsmedelskriser som terrestra system ensamma kanske inte kan hantera”, skriver forskarna i sammanfattningen.

Läs mer: 

Rekordvarma hav, då kan ekosystem gå i baklås

Havets framtid är barnens framtid

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV