Radar · Utrikes

Ny rasismanklagelse mot Finlands regering

Samlingspartiets Petteri Orpos regering tillträdde den 20 juni.

Anklagelserna om rasism i den nytillträdda finländska regeringen fortsätter att hagla tätt. Den här gången riktar sig anklagelserna mot den nya näringsministern Wille Rydman – som tog över när den tidigare tvingats avgå till följd av anklagelser om kopplingar till högerextremism.

Det rör sig om meddelanden med rasistiska inslag som Sannfinländaren Rydman skickat 2016 till sin dåvarande flickvän och som tidningen Helsingin Sanomat tagit del av.

I en diskussion som handlar om att plantera en rabatt nämner flickvännen att hon vill ha liljekonvalj, varpå Rydman svarar att han inte rekommenderar det och liknar blomman med somalier som något som ”sprider sig hänsynslöst”.

I ett annat meddelande skriver han att han ”hellre skulle förbjuda dem som bär slöjor än slöjorna”.

Vid tidpunkten för att meddelandena skickades var Rydman en 30-årig riksdagsledamot för Samlingspartiet (motsvarande svenska Moderaterna), medlem i grundlagsutskottet och förvaltningsutskottet, satt i Helsingfors fullmäktige och hade flera andra förtroendeuppdrag.

Rydman har inte kommenterat uppgifterna till Helsingin Sanomat, men skriver på Twitter, numera X, att han inte kommer att uttala sig om privata meddelanden som skickats för flera år sedan.

Finansministern och Sannfinländarnas ordförande Riikka Purra – som det också stormar hårt kring gällande rasism – säger till Yle att meddelandena är olämpliga men var en privat diskussion vid tillfället.

”En politiker är en offentlig person, men han har också sin privata krets”, skriver Purra till Yle.

Läs mer: 

Rasistiska utspel och JK-anmälningar – skandal efter skandal bland sannfinländska ministrar

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV