Radar · Migration

FN vill se snabb lösning för migranter mellan Tunisien och Libyen

Migranter i ett ökenområde på den libyska sidan av gränsen mellan Tunisien och Libyen.

FN-organen IOM och UNHCR uppmanar till en ”brådskande lösning” för de hundratals migranter som just nu är strandade vid Tunisiens gränser mot Libyen och Algeriet. Liv har redan gått förlorade och ”den här tragedin måste få ett slut”, skriver de båda organen i ett gemensamt uttalande.

FN:s migrationsorgan IOM och flyktingorganet UNHCR är djupt oroade över situationen för de migranter som just nu är strandade i gränstrakterna kring Tunisiens gränser mot Libyen och Algeriet.

Det handlar om hundratals migranter, varav många har fördrivits från den tunisiska staden Sfax efter den senaste tidens oroligheter, medan andra har förflyttats från olika stadskärnor över hela Tunisien.

”Bland de strandsatta finns kvinnor (inklusive några som är gravida) och barn. De sitter fast i öknen, möter extrem värme utan tillgång till tak över huvudet, mat eller vatten. Det finns ett akut behov av att ge kritisk, livräddande humanitär hjälp under tiden som brådskande, humana lösningar hittas”, skriver organisationerna i det gemensamma uttalandet.

De skriver att sök- och räddningsaktioner behövs och att ”de med behov av internationellt skydd måste identifieras och ges möjlighet att söka asyl”, samtidigt som ”utsatta migranter, inklusive offer för människohandel och ensamkommande barn, måste hänvisas till lämpliga tjänster”.

FN-organen påpekar att migranters, flyktingars och asylsökandes internationella rättigheter måste respekteras och uppmanar alla inblandade länder att ”upprätthålla sina internationella rättsliga skyldigheter” mot dessa personer.

”UNHCR och IOM är redo att stödja myndigheterna att lösa den nuvarande situationen på ett humant och principiellt sätt som respekterar allas rättigheter, samt att utveckla en hållbar och heltäckande strategi för hanteringen av migration och asyl”, skriver de.

Kritik mot Tunisiens behandling av migranter

Tunisiens president Kaïs Saïed har sedan han tog makten i landet 2019 förstärkt sin makt genom att för två år sedan stänga ner parlamentet i landet och sparka flera ministrar. Sedan dess har han också fått kritik för rasistiska uttalanden som bygger på konspirationsteorier om ett befolkningsutbyte och som piskat upp stämningen mot migranter i landet.

Rapporter om att migranter har lämnats i ökenområdet mot Libyen har förekommit sedan åtminstone 2021. En rad oppositionella i landet uppges också ha arresterats och fängslats de senaste månaderna.

Mot denna bakgrund hördes omfattande protester när EU och Tunisien ingick ett avtal den 16 juli som går ut på att Tunisien ska hålla migranter borta från EU, mot att EU investerar ansenliga summor i landets gränsbevakning, men också i andra områden såsom grön infrastruktur.

I torsdags upprepade 37 EU-parlamentariker sin upprördhet över avtalet genom att skriva ett brev till EU-kommissionen. Där lyfter de bland annat hur det saknas referenser till mänskliga rättigheter i avtalet.

”Underlåtenheten att ta itu med sådana farhågor, som inkluderar allvarliga kränkningar av migranters och asylsökandes rättigheter samt en upptrappning av restriktioner för medborgerliga och politiska rättigheter, gör att EU:s politik riskerar att bidra till eller vidmakthålla sådana kränkningar och möjliggöra straffrihet för de ansvariga”, skriver de i brevet, enligt Euraktiv

Läs mer:

EU-avtal med Tunisien väcker stark kritik

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV