Två djurrättsaktivister utreds för brott mot ordningslagen och för förargelseväckande beteende efter att ha demonstrerat topless utanför en pälsbutik.
– Polisen försöker hitta nya sätt att skrämma oss, säger aktivisten Pauline Olofsson.
Vad räknas som yttrandefrihet? Hur långt går demonstrationsrätten? Frågor som dessa har blivit brännande heta i det offentliga samtalet, med koranbränningar och trafikstörande klimataktioner som de mest uppmärksammade yttringarna. Nakna kroppar kan te sig som en bagatell i sammanhanget, men djurrättsaktivisten Pauline Olofsson fick nyligen erfara att så inte är fallet.
Lördagen den 15 juli hade ett antal personer från den globabla djurrättsorganisationen Direct action everywhere samlats utanför lyxbutiken Max Mara på Östermalm i Stockholm för att protestera mot märkets användning av päls. Två kvinnor var avklädda på överkroppen, men med tejpade kryss över bröstvårtorna, och hade även smetat in sig i fejkblod. Deltagarna höll i plakat med budskap som Drop fur now och Fur trade = torture trade. Aktivisterna hade inget tillstånd för sammankomsten och polis anlände till platsen.
– Vi sökte inget tillstånd eftersom även sådana spontana demonstrationer har grundlagsskydd, säger Pauline Olofsson.
”Trodde inte det var sant”
Efter aktionen blev Pauline Olofsson och den andra partiellt barbröstade kvinnan delgivna misstanke om brott. Rubriceringen de fick höra på plats var förargelseväckande beteende och kanske till och med sexuellt ofredande.
– Vi trodde nästan inte att det var sant när polisen sa att vi var misstänkta för sexuellt ofredande. Vi har gjort samma protest så många gånger förut, säger Pauline Olofsson.
Närmare bestämt var detta den sjunde gången man genomförde en ”topless”-protest, och polisen har varit närvarande vid varje tidigare tillfälle utan några invändningar, enligt aktivisterna.
Hos polisen finns i nuläget en anmälan upprättad som gäller brott mot ordningslagen (eftersom det handlade om en icke tillståndsgiven allmän sammankomst), samt förargelseväckande beteende, där två personer kan komma att misstänktas. Skälet till den senare misstanken antas vara att någon som observerade demonstrationen tog kontakt med polisman på plats och ifrågasatte om det var lagligt att vara avklädd på det viset.
Om en polis har skäl att misstänka att brott har begåtts, ska en anmälan upprättas. Sedan utreds huruvida det faktiskt rör sig om brottsliga handlingar, och så långt har man inte kommit än, meddelar Polisen via sin presstjänst.
Bedömningsfråga
Rubriceringen sexuellt ofredande är inte längre aktuell.
”Att handlingen kunde röra sig om sexuellt ofredande var en bedömning som patrullen gjorde i stunden, men redan då var alternativrubriceringen förargelseväckande beteende”, skriver polisens presstalesperson Daniel Wikdahl i ett mejl.
Offentlig nakenhet är i sig inte olagligt, men om uppsåtet är att väcka obehag eller om personer i omgivningen upplever obehag kan det bli fråga om ett brott, och det är detta som nu ska utredas.
– Du kan ju inte gå runt utan kläder på allmän plats och förvänta dig att ingen reagerar, säger Daniel Wikdahl.
Skrämseltaktik
Men Pauline Olofsson menar att det handlar om att polisen försöker hitta nya sätt att ”skrämma” aktivisterna.
– Det är i linje med hur polisen behandlat oss sen vi började, de vill gärna tysta ner oss på ett eller annat vis. För oss är det ganska som vanligt, de ljuger och trakasserar oss. Vi förstår inte varför, vi är fredliga och icke våldsamma, förstör ingenting. Vi håller oss till regler, skruvar ner volymen om de ber oss. Vårt mål är ju lyxvarumärkena, att de ska sluta sälja äkta päls. Trots det så fortsätter polisen skapa problem för oss och kränker vår demonstrationsrätt.
Protesten mot Max Mara var del av en global så kallad ”pressure campaign”.
– Det är en historiskt beprövad och framgångsrik metod som redan resulterat i att 70 procent av lyxmodemärken infört en pälsfri policy. Aktioner som denna kommer därför fortsätta regelbundet tills Max Mara meddelar att de blir pälsfria, säger Pauline Olofsson.
Läs mer:
Aktivister besvikna efter aktion mot HK Scan: ”Polisen drog och slet i oss”